El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Punt final als bujols petits, l’aposta serà pels contenidors intel·ligents

Societat

Després de repartir centenars de bujols petits entre els veïns amb sistema de recollida d’escombraries porta a porta, l’Ajuntament de Barcelona ha fet marxa enrere i finalment els ha condemnat a la seva desaparició. Tal com ha explicat aquest dilluns el director de Serveis de Neteja i Gestió de Residus, Carlos Vázquez, ara els veïns hauran de dipositar la matèria orgànica en els contenidors metàl·lics que s’han instal·lat al llarg dels darrers mesos, o bé en un dels 15 nous contenidors intel·ligents.

 

L’avantatge del nou sistema és que, a partir d’ara, els veïns ja no hauran de seguir cap calendari per llençar les bosses de l’orgànica. Els veïns de les finques de més de 20 habitatges ho faran en un de la setantena de contenidors metàl·lics que hi ha instal·lats (gairebé una cinquantena més que al principi del model de recollida), i la resta ho faran en un dels 15 antics contenidors marrons amb un nou tancament electrònic amb clau que s’han ubicat al costat dels contenidors de vidre. En aquest sentit, el mateix Vázquez ha detallat que el nou sistema d’identificació i tancament instal·lat en els antics contenidors només ha representat un sobrecost de 400 euros sobre els 1000 que costa una unitat de contenidor estàndard de plàstic (gairebé la meitat del cost/unitat d’una bústia metàl·lica).

Per tal de facilitar l’entrega dels nous clauers, l’Ajuntament ha posat en marxa des d’aquest dilluns fins al proper 29 de gener un punt d’informació a la plaça de les Palmeres que funcionarà els dilluns, els dimecres i els divendres de 15 a 20 hores i els dimarts, els dijous i els dissabtes de 10 a 15 hores. En paral·lel, l’oficina del Porta a Porta de l’Espai Josep Bota (Fabra i Coats) seguirà oberta de dilluns a dissabte de 9 a 14 hores i els dimarts i dijous de 17 a 20 hores.

La pèrdua de l’espai públic

Respecte a la proliferació de bústies metàl·liques a les voreres del Casc Antic de Sant Andreu (quan els antics contenidors ocupaven sobretot la calçada), Vázquez ha contra-argumentat que el nou sistema de recollida ha permès eliminar tres tipus de contenidors: el d’envasos, el de paper i el de rebuig; “pel que en global hem eliminat més contenidors“. “És cert que la voluntat original era eliminar també el contenidor de l’orgànica, però també és cert el missatge que ens ha donat la ciutadania: necessitaven més flexibilitat per la fracció d’orgànica”. Al seu parer, aquestes bústies metàl·liques “estan molt ben integrades a l’espai públic i la gent no les percep com un obstacle ni com un contenidor”.

Segons ha analitzat el tècnic municipal, a diferència d’altres municipis més petits, a Barcelona la gent no s’ha acabat d’acostumar a pujar a casa el bujol de l’orgànica un cop els operaris recollien la bossa d’escombraries. Per aquesta raó, i vist que el percentatge d’impropis que es llençaven als contenidors metàl·lics era igual de baix que als bujols petits, el consistori ha optat per apostar pel format més gran. Un model que, tal com ha recordat, ha estat ben calculat des del principi: “No hi ha hagut cap bústia que en cap moment s’hagi desbordat, per la qual cosa podem dir que la capacitat estava ben calculada“.

Tanmateix, cal tenir en compte que la recollida de la matèria de reciclables, paper i rebuig seguirà funcionant amb el mateix format de calendari i horari que ha seguit fins ara.

Els contenidors s’obriran amb un clauer identificatiu // AJUNTAMENT DE BCN

La bonificació fiscal, en marxa

Pel que fa a la bonificació en la taxa de recollida d’escombraires de fins al 30% per aquells veïns afectats pel sistema porta a porta i que reciclin bé, Vázquez ha assegurat que des de l’1 de gener ja es va activar. En aquest cas, per accedir a la reducció tributària, cal que el sistema identifiqui a la llar participant un mínim de 40 vegades en la fracció d’orgànica al llarg de l’any.

Per últim, cal destacar que l’Ajuntament ja ha donat per finalitzades totes les mesures per reduir el soroll que pugui generar la recollida de les escombraries. A banda de modificar les rutes per minimitzar les maniobres dels vehicles, s’han renovat els camions de recollida i se n’han introduït sis de nous: cinc són de gas (generen menys soroll que els dièsel), i un elèctric pur (molt més silenciós que els de gas). Amb l’objectiu d’assegurar que el soroll que genera la recollida estigui per sota dels llindars que estableix l’ordenança municipal, els tècnics també han dut a terme sonometries a la zona.

1 Comentari

  1. “se n’han introduït sis de nous: cinc són de gas (generen menys soroll que els dièsel), i un elèctric pur (molt més silenciós que els de gas).”

    i perque no son tots elèctrics?

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt