El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El SAT! impulsa les arts escèniques entre l’alumnat dins i fora del teatre

Cultura

La COVID-19 obliga al SAT! a adaptar la seva oferta escènica per a grups escolars per tal no deixar d’oferir cultura a infants i adolescents

 


La crisi generada per la COVID-19 no només ha tingut repercussió en el món sanitari i econòmic, sinó que també s’ha deixat sentir en l’àmbit cultural. Si bé en un moment o altre teatres, museus i equipaments han hagut d’abaixar la persiana o aplicar severes restriccions, hi ha un camp molt concret i interrelacionat  que s’ha vist especialment afectat per les mesures : el dels espectacles teatrals i de dansa per a grups escolars.

Un dels equipaments de referència en el món de les funcions adreçades a infants i adolescents és el Sant Andreu Teatre. Tal com explica la responsable de producció i escoles del SAT!, Montse Puga, caldrà esperar força temps per poder recuperar els 28.000 alumnes que cada temporada visitaven la sala andreuenca: “Quan vam haver de tancar al març ja vam haver d’anul·lar 91 funcions de companyies diferents i ara al novembre hem hagut de deixar per més endavant unes altres sis que anaven a visitar un miler de joves”. Una dinàmica, però, que entoma amb pragmatisme: “Nosaltres treballem constantment en plans B, la nostra intenció és brindar qualitat, seguretat i tranquil·litat a les escoles, que no s’hagin de preocupar de res“, sintetitza.

Al cap i a la fi, el teatre escolar representa l’ampliació dels coneixements adquirits a l’aula mitjançant una experiència única: la que ofereixen les arts escèniques. De fet, a data d’avui tots els professors d’arreu del territori encara poden incorporar als seus programes educatius alguna funció ja calendaritzada mitjançant una simple visita al portal del SAT!: “Des del principi de temporada que les companyies elaboren un dossier pedagògic que pengem al web i el categoritzem per calendari, cicles… per tal que el mestre pugui anar directament a allò que més li pugui interessar”. “Tot i això, la visita no ha de tenir només un objectiu pedagògic, anar al teatre amb els alumnes i simplement gaudir sempre és una opció igual de vàlida”, afegeix.

Tot plegat, amb l’objectiu de familiaritzar als alumnes amb els patis de butaques: “Potser podem crear futurs espectadors i potser no, al llarg de la vida tots passem per moltes experiències, però és cert que el primer contacte que tenen els nens i nenes amb l’escena els crea un impacte que a molts els perdura”. En aquest cas, la responsable de la sala assegura que, des que van venir cap al 2004 les primeres escoles, moltes d’elles “s’han convertit en fidels de la nostra proposta”. Un programa que des d’un temps enrere tracta de diferenciar-se del teatre més clàssic gràcies a l’aposta per les avantguardes escèniques: “Volem que les funcions tinguin un punt de contemporani i vagin més enllà del que estem acostumats a veure, que l’impacte dels alumnes sigui màgic“.

Una aposta que els funciona a molt bon ritme i que ara només la pandèmia ha pogut aturar: “Tot i que tenim el 50% de les visites escolars que podíem tenir en cursos anteriors, seguim comptant amb la visita d’escoles de Sant Andreu, Barcelona, Santa Coloma, Badalona, el Baix Llobregat, el Maresme o fins i tot el Vallès”. “No hem deixat de créixer i un dels objectius que tenim més clars és que l’escola que ve per primera vegada s’ha de sentir còmoda i ha de sortir del tot satisfeta“.

Però… i com supleix el SAT! el 50% de la resta de la seva programació? Amb activitats complementàries basades en la proximitat: “Com que també formem part del Festival El Més Petit i al novembre vam haver d’anul·lar totes les funcions, vam decidir oferir a tres escoles del barri tallers a les seves instal·lacions, on es van desplaçar les companyies per fer activitats amb els diferents grups bombolla”, exemplifica Puga.

Una vinculació amb les comunitats educatives que no només queda relegada als més petits de cada centre, sinó que abraça fins i tot als adolescents que estudien batxillerat: “Aquesta mateixa temporada hem arrencat un projecte amb l’INS Doctor Puigvert per aprofitar i potenciar el seu Batxillerat d’Arts Escèniques; si bé les píndoles de teoria no les hem pogut celebrar al primer trimestre, ara ja al segon començarem la pràctica amb els tallers de dansa i teatre”.

Un projecte que no només s’ha creat per focalitzar-se eb aquest centre de secundària de Sant Andreu, sinó que ha volgut nèixer obert a la resta d’escoles i instituts del nucli urbà: “Anirà creixent per què la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats també s’ha implicat en el projecte +Escena per tal d’acabar de vincular més centres, mitjançant el programa de la Ciutat Educadora i Cultura als Barris“. Sigui des de la sala, sigui des dels mateixos edificis escolars, des del SAT! asseguren voler treballar constantment en una mateixa direcció: “Impulsar les arts escèniques al món educatiu”.

Fotografia | Imatge d’arxiu del període prepandèmia // SAT!

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt