El diari independent de Sant Andreu de Palomar

JxCAT purga la consellera Anna Satorra per seguir al PDeCAT

Política

D’un dia per l’altre. Així ha cessat el grup municipal de Junts per Catalunya a la fins ara consellera i portaveu del grup al Districte, Anna Satorra. En paral·lel, la formació també ha decidit purgar a cinc consellers més d’altres districtes i un assessor andreuenc d’economia al consistori. El motiu: havien decidit mantenir la seva militància al PDeCAT, en comptes de passar-se a Junts, el nou partit polític de Carles Puigdemont.

 

Segons ha explicat a L’Exprés de Sant Andreu la ja exconsellera, cap dels cessats no s’imaginava aquesta decisió política: “No ens esperàvem res, sabíem que hi havia negociacions entre les cúpules de Junts i el PDeCAT, però no només a nivell d’Ajuntament, sinó també de consells comarcals, diputacions, etc.”. Com es va assabentar Satorra de la decisió? “Dimecres al vespre vaig rebre un whatsapp en el qual em citaven per una reunió a l’endemà a la plaça de Sant Miquel i ja aquest dijous a la tarda em vaig reunir amb les regidores Elsa Artadi i Neus Munté“. El seu propòsit: notificar-li que a partir d’aquest divendres aniria al carrer.

Tot i el cop professional i personal que li ha suposat el cessament després de vuit anys de vinculació a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) i cinc com a consellera del districte, la màxima representant de la formació a Sant Andreu confessa que “em quedo tranquil·la perquè molta gent de molts partits i entitats m’han reconegut i agraït la feina que he fet fins ara”. Una feina que ha dut a terme fins a l’últim dia, ja que aquest mateix divendres ha estat present en una trobada al nou espai del Canòdrom. “Això demostra que no m’han cessat per qüestions laborals; han fet servir arguments purament polítics perquè no volen que la gent que treballa als districtes faci campanya a les eleccions catalanes per a una altra persona”, subratlla en referència al futur candidat del PDeCAT pel 14-F.

En aquesta línia, Satorra relaciona el desencadenant de la purga amb els moviments de militància que han fet diferents regidors, fet que ha provocat que els representants del PDeCAT es quedessin en minoria enfront dels de Junts. “Jordi Martí i Francina Vila eren del PDeCAT fins que es van passar al juliol a Junts”, recorda. Un desequilibri entre formacions que s’agreujaria encara més aquest mateix octubre, quan la regidora adscrita al Districte de Sant Andreu, Neus Munté, també va decidir fer el salt a la formació de Puigdemont. “Munté sabia en què podia derivar tot això; si s’hauria mantingut al PDeCAT, s’hauria quedat molta més gent“, assenyala Satorra.

Cal tenir en compte que no és la primera vegada que els components del grup municipal de Junts per Catalunya viuen un trencament en primera persona a l’Ajuntament de Barcelona. Precisament la formació es va fragmentar durant el passat mandat, quan Convergència i Unió va posar punt final a la històrica coalició. En aquell cas, però, els regidors i consellers de districte de tots dos partits van mantenir la seva representació. “Ara diuen que no és el mateix, però sí és el mateix”, adverteix l’exconsellera.

Amb el moviment polític que ha dut a terme Junts, la militant del PDeCAT observa com la nova formació de Puigdemont s’apropiarà de tota la feina que ells havien fet prèviament. “S’ho han quedat tot i és el que hi ha, però per molt que ara voldran vendre que la feina que s’ha fet al Districte l’ha fet Junts, tothom sabrà que l’he fet jo, que era qui treballava i a qui li arribaven les informacions dels set barris”, remarca. De fet, Satorra va ser l’única membre de l’anterior grup de CiU que ha repetit mandat, ja que la formació només va aconseguir treure un conseller al districte en les darreres eleccions municipals.

L’exconsellera tornarà a la política activa? “De moment respondré tots els missatges d’agraïment i suport que m’han arribat dels set barris i després m’estaré uns dies de reflexió i descans per rebaixar la tensió”, contesta. De totes maneres, avança que pensa implicar-se “amb moltes ganes i motivació” en la campanya de les properes eleccions catalanes per la seva formació política.

Sota el seu punt de vista, el sisme que s’ha produït dins de la mateixa família ideològica amb la creació de Junts de forma paral·lela al PDeCAT servirà per “aclarir molts matisos de l’independentisme“. “L’any 2017 es va intentar unir-nos a tots en un mateix bloc, però no va poder ser perquè la CUP i ERC es van presentar per separat i nosaltres al final vam optar per fer una llista àmplia de consens“, rememora. “Ara, però, la situació ha canviat i és tan diferent que no podem seguir aferrant-nos a l’1-O i als presos polítics; tenim més preocupacions com és la salut, la situació dels autònoms, la restauració… Ara la gent té unes prioritats i necessitats que passen pel davant“, il·lustra.

Una interpretació de la realitat que, al seu parer, és el que diferencia els programes del PDeCAT  i de Junts: “La mateixa Laura Borràs repeteix als seus vídeos les idees de l’1-O i la injustícia espanyola, quan nosaltres no ens n’oblidem i també som independentistes, però quin valor té, per exemple, que ara voti en contra de la tramitació i la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat amb VOX i el PP per dir ‘no a tot’ el que proposi el Govern espanyol?”, es qüestiona. “És evident que la justícia espanyola és injusta, però l’actual situació és tan greu que s’ha de poder gestionar; després no li pots anar a dir a un comerciant que has votat no als PGE per l’1-O, quan les ajudes dels fons europeus vindran vinculades a aquests pressupostos”.

“Jo mateixa he sigut voluntària al DISA Sant Andreu durant la pandèmia i cada dia era pitjor, tot de gent que ens arribava derivada i sense derivar pels Serveis Socials a buscar menjar; si això no ho veuen, és que no han tractat amb els problemes de la gent i del dia a dia“, valora Satorra en referència a l’actitud de la nova formació política. Per últim, cal destacar que a dia d’avui des de Junts encara no s’han pronunciat sobre qui serà la persona que substitueixi a la fins ara portaveu de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Sant Andreu.

2 Comentaris

  1. Anna Satorra ha confundido ser independentista con seguir de forma sectaria a Puigdemont, el cual hizo una proclama, la suspendió en segundos, huyó por la frontera y desde su exilio ha roto el partido, precisamente porque no todo el mundo independentista está dispuesto a asumir los dogmas impuestos por un dogmático.

    Catalunya es mucho más, infinitamente más, que una persona, una ideología, un idioma o un proceso fracasado.

    Mil años la contemplan, desde que un puñado de godos (casal Aragón) que no sabían por ejemplo de catalán ni papa decidieron hacerla grande y convertirla en la dueña de casi todo el Mediterráneo.

    Es posible que Anna, más allá de Puigdemont, desconozca todo esto.

  2. Pd. Desde la época de Blasi de CiU, es un desastre todo, por culpa de una persona dogmática que destruido todo lo que ha tocado: el señor Puigdemont.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt