El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les terrasses de Sant Andreu disparen la seva cotització

Economia

Trobar una taula en una terrassa de Sant Andreu de Palomar es pot convertir en tota una operació d’Estat. Tal com ha pogut radiografiar L’Exprés de Sant Andreu, només el 70% dels bars han aixecat la persiana i amb un nombre de taules a l’exterior molt menor a l’habitual. De fet, la situació genera fins i tot contrastos dins del mateix territori: mentre que la zona al voltant de la rambla de Fabra i Puig una àmplia majoria de restauradors han decidit començar a treballar amb la ‘nova normalitat’, tot el sector que hi ha entre Joan Torras i el passeig de Santa Coloma sembla no veure-ho tant clar. Dit d’una altra manera, les il·lusions d’entrar a la Fase 1 de la desescalada han generat un creixement exponencial de la demanda, que han acabat xocant amb la minsa oferta disponible.

 

Per adonar-se d’aquesta alta cotització de les taules, només cal fer un tomb per la rambla de Fabra i Puig entre el carrer Gran i Concepció Arenal. De les 17 potencials terrasses que s’acostumen a plantar, 13 han decidit operar amb un menor nombre de taules per les restriccions de distanciament. Dit d’una altra manera, només s’han col·locat sobre la vorera 65 taules per un tram on s’acostumen a posar més del doble. Què suposa això? Que entre la seixantena sigui pràcticament impossible trobar-ne alguna lliure. De fet, un bon nombre d’elles són capturades per hàbils grups de joves que amunteguen la seva comanda sobre el quadrilàter al llarg d’hores i hores.

Que l’ús de les terrasses s’hagi rejovenit per la mitjana d’edat dels seus ‘nous usuaris’ no és l’únic factor que resulta apreciable a l’eix de la rambla. Per una banda, determinats usuaris tracten d’aprofitar la distància que queda amb la resta de taules per col·locar més cadires en rotllana i així poder aplegar-se amb més gent. Per l’altra, mentre que pràcticament tots els comensals prenen el seu aperitiu sense mascareta a menys de 50 centímetres dels companys del costat (les distàncies de seguretat són clarament inexistents), gairebé tots els vianants que passegen pel poc espai que queda a la rambla la porten posada per evitar contagiar i contagiar-se de COVID-19.

Si bé fins i tot en alguns punts de la rambla pot resultar incòmode caminar, altres locals de la trama urbana han sabut adaptar-se la vorera disponible per poder acollir grans grups sense que s’amuntegin o molestin a la resta de vianants, com és el cas de les terrasses del carrer del Pare Secchi. En aquesta zona, però, el nombre de bars amb les persianes abaixades ja suposa un percentatge més elevat respecte a la rambla. Una circumstància que també ha portat a alguns veïns a abandonar la cerca d’una taula lliure i decideixen seure a qualsevol banc de la plaça de les Palmeres amb les seves llaunes.

No és que siguin les zones més transitades les que comptin una major concentració de terrasses. A la mateixa plaça d’Orfila només hi ha una de les tres habituals. Més aviat, l’obertura de bars sembla coincidir en determinats punts. Per exemple: mentre que a la confluència del carrer de Joan Torras amb Cinca la majoria han obert, les que acostumen a estar instal·lades al llarg d’aquesta darrera via han decidit no sortir. Una concentració que es repeteix en altres punts per existent, com la plaça de Mossèn Clapés, o per inexistent, com és al tram de Joan Torras entre el carrer Gran i Torras i Bages. Els que pitjor ho tenen per prendre alguna cosa, però, són tots els veïns que viuen entre el carrer de Palomar i la frontera amb la Trinitat Vella: només disposen de tres terrasses amb unes poques taules al seu servei.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt