El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Aquestes són les quatre fases del desconfinament

Societat

El Consell de Ministres del Govern de l’Estat espanyol ha aprovat aquest dimarts el pla de desconfinament. Aquest es farà en quatre fases, per províncies i de forma asimètrica. Tal com ha declarat el president del Govern de l’Estat, Pedro Sánchez, l’executiu ha dissenyat aquest full de ruta després que “hàgim aconseguit doblegar la corba de propagació”. A dia d’avui “ja hi ha més altes que nous contagiats”, ha subratllat.

 

D’aquesta manera, cada província seguirà el seu propi camí i provocarà que els ciutadans no puguin anar d’una província a una altra. Les idees clau: “Posar Espanya en marxa”; “recuperar l’activitat econòmica sense posar en risc la salut” i “mantenir a resguard el nostre sistema de salut”, ha asseverat. Cada una d’aquestes fases estaran actives com a mínim 15 dies i de mitjana s’espera que en realitat es mantinguin actives al llarg de sis setmanes i un màxim de vuit. Tot plegat, perquè el període d’incubació del coronavirus es pot allargar 15 dies. Les fases funcionaran de la següent manera:

FASE 0: Es tractarà de la preparació pel desconfinament. Segons Sánchez, avui dia ja ens trobaríem en aquesta fase, però de facto passarà a estar activa el proper 4 de maig. Aquesta permetrà l’obertura d’establiments de venda al detall que ara estan tancats, però només amb cita prèvia i atenció individualitzada. Els restaurants podran obrir, però no es podrà consumir al seu interior (només podran fer menjar per emportar). També es permetrà l’entrenament dels esportistes professionals.

FASE 1: La definirà i s’activarà en funció de cada província. Es permetrà l’activitat parcial del petit comerç (queden fora les grans superfícies comercials com La Maquinista). A més, els majors de 65 anys tindran un horari d’obertura comercial especial i exclusiva per a ells. En el món de la restauració, només es podrà consumir a les terrasses, les quals només podran tenir el 30% de les taules en servei. Els hotels podran obrir de forma parcial, però es vetarà l’activitat en les zones comunes. Els espais de culte podran obrir amb un terç d’aforament i al transport públic l’ús de mascaretes serà “altament recomanable”, però no obligatori.

FASE 2: Si es compleixen els objectius de desescalada, les províncies podran passar a aquesta segona fase. Aquesta permetrà a la restauració obrir els espais interiors, però amb aforament limitat. D’altra banda, Pedro Sánchez ja ha avançat que el curs escolar no començarà presencialment fins al setembre, però per aquelles famílies on tots dos progenitors treballin i tinguin menors de sis anys, els podran dur a l’escola tan bon punt s’activi aquesta fase. A més, arribats a aquest punt, també podran anar als centres educatius aquells alumnes que necessitin fer activitats de reforç. També s’obriran cines, teatres, monuments, sales d’exposicions… però amb aforaments limitats. Els centres de culte podran ampliar la seva capacitat d’1/3 al 50%.

FASE 3: Serà la fase més avançada i s’accedirà a ella un cop la província hagi complert els marcadors dels experts. En ella, es flexibilitzarà la mobilitat en general, però es recomanarà l’ús de la mascareta. En l’àmbit comercial, l’aforament quedarà limitat al 50% i s’haurà de mantenir la distància de seguretat dels dos metres. A la restauració es flexibilitzarà l’aforament, però es mantindran estrictes distàncies entre comensals.

Pedro Sánchez, en la roda de premsa d’aquest dimarts // BORJA PUIG DE LA BELLACASA – MONCLOA

En cas que cada una de les províncies compleixin tots els criteris establerts, el Govern de l’Estat preveu que cap a finals de juny es pugui tornar a la “nova normalitat”. Tot i això, Pedro Sánchez ja ha avançat que entrar en una nova fase no suposarà que no es pugui retrocedir. Tot avançarà en funció de l’acompliment dels objectius, els quals es revisaran de forma quinzenal. Per ara, a partir del proper cap de setmana ja es permetrà la sortida a fer activitat física i els passejos al carrer de forma individual, després que des d’aquest passat cap de setmana s’hagi permès la sortida dels menors de 14 anys acompanyats.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

1 Comentari

  1. Podemita y acientífico.

    Siguen criterios ideológicos, alejados de la ciencia y el rigor.

    Sánchez y los podemitas son menos de fiar -como decía Francesc Homs- que un euro sevillano.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt