El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Coroleu es convertirà en vedat per caçar al mosquit tigre

Societat

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha posat en marxa una nova campanya de prevenció i control de mosquits en espais públics, amb l’objectiu d’identificar sobretot els punts de reproducció del mosquit tigre. En aquest cas, l’organisme ha anunciat que enguany controlarà especialment tot el carrer de Coroleu i la plaça de les Palmeres, ja que van ser els punts on més es va detectar la seva presència el darrer estiu. D’altra banda, la confluència del carrer del Cinca amb Palomar i la plaça de la Modernitat també restaran vigilades per evitar que es repeteixi la rellevant presència que va tenir durant el passat estiu.

 

Des d’aquest abril que ja s’ha posat en marxa la campanya de la vigilància que s’allargarà fins al novembre. La idea: intervenir en totes aquestes zones de forma activa, ha comunicat l’Ajuntament de Barcelona. Però… per què només en aquests punts? Segons les dades de l’ASPB, aquests van ser els espais de Sant Andreu on més problemes va causar el mosquit al llarg de l’any passat i on, previsiblement, enguany el mosquit esdevindrà un problema encara més gran. La intenció, per tant, és “anticipar-se a la proliferació de mosquits fent un seguiment proactiu i aplicant mesures preventives”, han explicat des del consistori. “En la campanya de 2019, per exemple, més d’un 80% de l’activitat es va registrar en les zones de vigilància determinades”, han afegit.

Segons els registres, els mesos amb una activitat més elevada d’aquest insecte són els d’agost i setembre, tot i que la seva presència comença a augmentar de manera significativa al juliol i inicia el descens a l’octubre. De fet, les zones on s’observa major nombre d’exemplars corresponen amb aquells indrets on es poden trobar diferents elements que poden acumular aigua d’una manera estable i sense moviment (embornals sorrencs, embornals sifònics o fonts ornamentals).

Per tant, la manera més eficient de controlar la proliferació del mosquit tigre i reduir la seva presència és evitar que es reprodueixi, i això només s’aconsegueix eliminant els seus llocs de cria. El mosquit tigre pon els ous en petits basals d’aigua acumulada i si bé en els espais públics prefereix els embornals i les fonts ornamentals, el principal focus del problema resideix a les finques privades.

S’ha de tenir en compte que la majoria de focus de cria es troben principalment a jardins, terrasses, patis, etc. motiu pel qual el paper de la ciutadania esdevindrà clau per al seu control. La dada: una única femella pot pondre fins a 200 ous en petits recipients en una setmana, pel que resulta necessari vigilar-los, retirar-los, buidar-los i/o posar-los cap per avall. Fer una revisió cada cinc o set dies de les zones exteriors per no acumular aigua és la mesura més senzilla i eficaç que es pot aplicar a casa per evitar que el mosquit tigre es reprodueixi.

Exemplar de mosquit tigre // EDY PÉREZ

Cal recordar que el mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora amb una fisonomia molt característica: és petit i negre, amb franges blanques al cos i una sola ratlla blanca que li recorre el cap i el tòrax. És agressiu, vola baix i pica de dia. A més, pot transmetre malalties si es donen les condicions necessàries (arbovirosis), tot i que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha comunicat que no hi ha cap evidència científica que pugui transmetre la COVID-19 (la transmissió d’aquest virus és per vies respiratòries).

Fotografia | Jaume Domènech

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt