El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’Esbart Maragall aparca la tradició a l’espectacle NU(e)S

Cultura

L’Esbart Maragall presentarà aquest diumenge 1 de setembre la seva aposta més atrevida: NU(e)S. Un projecte que, a diferència dels anteriors, han creat ells mateixos des de zero. En aquest cas, el fil conductor de l’espectacle viatja a través de les arrels personals dels artistes per esbrinar com els poden servir aquestes de cara a la construcció del seu futur.

 

Per fer-ho, l’obra retrocedeix cap a les generacions passades i els conflictes que van haver de superar. Uns conflictes que ara continuen presents, però dels quals sembla difícil sortir-se’n. “El conflicte és moviment que s’embolica i a la vegada es lliga amb ell mateix”, resa el programa. En total, la composició coreogràfica girarà al voltant de vuit peces inconnexes, les quals han estat preparades amb la visió de tres coreògrafs diferents (Conce Bachs, Pere Seda i Enric Martínez) i un únic escenògraf (Marc Udina).

Què busca amb aquesta representació l’Esbart Maragall? “Allunyar-se de les danses tradicionals, però utilitzant el mateix alfabet que ens és propi com a esbart”, sintetitzen. Una forma de treballar en la que han considerat condició sine qua non desempallegar-se d’un determinat folklore i entomar la dansa de la manera “més sincera, directa i clara”.

Aquest muntatge propi no és una flor d’estiu, sinó que els integrants de l’entitat hi treballen des de l’any 2016. En aquest cas, la idea del projecteneix entre els fils de l’antiga Fabra i Coats i com el recinte ha evolucionat el recinte de forma entrelligada al seu entorn social. “De seguida ens vam adonar que un lloc concret i una història molt local ens portava a idees molt més transversals i universals”, declaren.

En aquesta línia, asseguren que “NU(e)S vol reflectir aquest context de canvi a través de la dansa”, així com “reflexionar en l’impacte d’aquests canvis en l’individu, en les seves relacions i en el seu lloc en aquesta nova societat que es transforma constantment“. Un fet que condueix al diàleg amb el passat, des del punt de vista de l’enyorança i de l’esperança: “Parlem del canvi, de la revolta i també, perquè no, parlem de la por: la por del que desconeixem, la por a la transformació”, resumeixen.

Lluny de voler presentar només l’espectacle al veïnat de Sant Andreu, els integrants de l’Esbart Maragall desfaran l’embolcall del seu nou projecte al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramanet (diumenge a les 19 hores). En aquest cas, l’organització preveu que a l’esdeveniment hi assisteixin entre 400 i 500 persones, entre les quals hi haurà polítics de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, responsables del Districte de Sant Andreu, de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Institut de Cultura de Barcelona, així com personalitats de diferents associacions d’àmbit nacional com l’Agrupament d’Esbarts Dansaires de Catalunya, l’Adifolk o organitzadors d’alguns dels grans festivals de dansa del país com la Fira Mediterrània o ÉsDansa.

De cara a més endavant, l’Esbart Maragall té la intenció de portar NU(e)S arreu dels teatres del país, així com als festivals de dansa de referència. A dia d’avui els responsables ja tenen lligades les representacions al SAT! Teatre i a l’Ateneu Igualadí.

Fotografia | Esbart Maragall

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt