El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Sant Andreu continuarà sota el control dels comuns

Política

Sigui blanc, sigui negre, els resultats del passat 26M pràcticament blinden la continuïtat de Barcelona en Comú al capdavant del Districte de Sant Andreu. Per una banda serà la formació que tindrà més consellers a la sala Andreu Cortines; i per l’altra, els presumibles pactes amb ERC o PSC els asseguren la seva presència en un executiu local fort.

 

Tot ve donat pels resultats a escala de districte. A la inversa del que va succeir al conjunt de la ciutat, a Sant Andreu els comuns es van imposar als republicans. Un fet que, segons l’aritmètica electoral, suposarà que la formació liderada per Ada Colau disposi de sis consellers a la cambra andreuenca (un menys que en el passat mandat). En el cas d’ERC i el PSC, tots dos passaran de tenir dos consellers a comptar amb cinc.

Pacti amb ERC o pacti amb el PSC, el futur executiu andreuenc amb Barcelona en Comú consolidaria una majoria d’11 consellers en una sala de 19 cadires. Per contra, només un govern en solitari de l’alcaldable Ernest Maragall podria desnonar als comuns dels despatxos de la plaça d’Orfila. A dia d’avui, aquesta possibilitat està pràcticament descartada per la feblesa d’un executiu d’aquestes característiques.

De totes maneres, cal tenir en compte que el poder que puguin exercir els comuns pot variar en funció de quins siguin els seus socis de Govern. Mentre que un pacte amb ERC podria relegar la seva línia política a l’ombra dels republicans, el fet de signar amb el PSC tampoc assegura una regidoria de Barcelona en Comú a Sant Andreu. Només cal recordar que el Districte ja va quedar en mans del PSC després del pacte que van signar comuns i socialistes al darrer mig mandat.

A diferència d’aleshores, el pacte amb el PSC o ERC sí que asseguraria una majoria absoluta als plenaris. Tot pegat, per la redistribució de la resta de consellers entre els partits restants. Mentre que Ciutadans mantindrà les seves dues places, Junts per Catalunya (abans PDeCAT) en perdrà tres cadires i només tindrà un únic representant a la plaça d’Orfila. Què suposarà això? Que si Barcelona en Comú forma govern amb ERC o el PSC, els seus projectes de govern mai podran ser bloquejats per una oposició que es preveu molt tocada.

En aquesta línia, cal recordar que la CUP ha perdut el seu únic conseller en no obtenir representació a la plaça de Sant Jaume. A més, el PP tampoc ha aconseguit revalidar la seva conselleria al districte després de quedar-se lluny del percentatge estipulat. Amb les dues formacions fora de l’Ajuntament andreuenc, els debats a la sala Andreu Cortines perdran pluralitat política, però guanyaran en agilitat.

Per últim, assenyalar que les formacions polítiques encara no han designat quins seran els seus consellers al Districte de Sant Andreu. Mentre que algunes formacions faran l’elecció mitjançant primàries (com Junts per Catalunya), d’altres miren cap a la cúpula del partit per veure quins seran els escollits (el cas de Barcelona pel Canvi – Ciutadans). Així, l’1×1 del ple no se l’espera fins al juliol.

Tot plegat, perquè els veïns i veïnes de Sant Andreu continuen sense tenir capacitat de decisió directa sobre quins han de ser els seus representants a una cambra local sense gaire capacitat vinculant. Mentre que algunes formacions consideren que és necessari un canvi en aquesta dinàmica, altres partits van preferir no pronunciar-se respecte a aquesta qüestió.

Fotografia | Ajuntament de Barcelona

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt