El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els Mossos d'Esquadra han advertit als ocupants dels col·legis electorals que diumenge a les 6 hores hauran de marxar / MOSSOS D'ESQUADRA

Un veí de Sant Andreu, en ‘recerca i captura’

Societat

Abril del 2013. Desenes d’estudiants ocupen el rectoral de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per protestar contra l’aleshores rector, Ferran Sancho, i el seu equip directiu. Tot plegat, volien que complissin les mocions que el claustre havia acordat per revertir la pujada del 66% de les taxes universitàries, entre altres qüestions. Gairebé cinc anys després, el cas continua viu i amb dures peticions de presó per part de la Fiscalia.

 

Els acusats, gairebé una trentena, van decidir fundar el col·lectiu ‘Som 27’, del qual formen part dos veïns de Sant Andreu. Si més no, només sobre un d’ells s’ha dictaminat una ordre de recerca i captura. El motiu? No anar a recollir la notificació de la fiscalia per voluntat pròpia, tal com ha explicat el seu advocat a L’Exprés de Sant Andreu, Eduardo Cáliz.

Per entendre el cas, però, cal anar a pams. Tot i que els fets es van produir l’any 2013, en ple 2018 encara no hi ha data de judici. Si més no, cal destacar que els joves es van presentar a la citació del tribunal, tot i que posteriorment es van acollir al seu dret a no declarar. Més tard, el Ministeri Fiscal va determinar que la pena que se’ls havia d’imposar als acusats havia de ser entre els 11 i els 14 anys de presó.

Si bé Cáliz admet que fiscalia pot demanar una determinada pena, el representant dels acusats considera que l’acusació és “genèrica” i es fa “sense demostrar fets concrets”. De fet, han sigut les altes penes que sol·licita fiscalia les que han motivat que els interpel·lats no hagin anat a recollir la notificació d’aquest òrgan estatal. Tal com assenyala l’advocat, és una forma de “denunciar l’actitud de la fiscalia, que amb aquest tipus de processos l’únic que intenta fer és atemorir a la població perquè no exerceixi els seus drets de manifestació i d’expressió”.

Què ha passat un cop ningú ha recepcionat les notificacions de la fiscalia? Que el jutjat ha ordenat aquesta setmana la recerca i captura d’alguns dels acusats (per això, només un dels dos veïns de Sant Andreu està per ara en aquesta circumstància). S’amaga el jove? Segons Cáliz, continuarà fent vida normal, fins que un dia sigui detingut pels Mossos d’Esquadra, el portin a comissaria i després al jutjat, on se li farà entrega de la notificació del Ministeri Fiscal. Després tornarà a la llibertat (i a l’espera del judici).

Tal com assenyala el lletrat, el jove “en cap cas té la intenció d’amagar-se o de fugir”. “Simplement no reconeix aquest procés judicial perquè el procés en si mateix és la pena“. “Durant tot aquest temps aquestes persones han viscut amb una espasa de Dàmocles en forma de pena de presó amb 11 o 14 anys de condemna, sense que hi hagi hagut judici”, sintetitza.

Tot plegat, “un autèntic disbarat” on considera que la fiscalia vol assumir el paper de “mestre que ataca judicialment tot el que signifiqui oposició a la directriu de l’Estat, sigui en matèria social, nacional o qualsevol altre tipus de reivindicació basada en algun dret fonamental”. Si bé estan convençuts que “aquestes [27] persones seran absoltes en un judici”, consideren que “no és tolerable que la fiscalia utilitzi els procediments penals per la resolució de conflictes universitaris“.

“Tots els que hem anat a la universitat hem vist clarament com s’han fet manifestacions, ocupacions de rectorat… i això no ha tingut repercussió penal ni administrativa“, recorda. Motiu pel qual, apunta que amb les penes “absolutament desproporcionades” que demana l’òrgan el que fa és una “criminalització de la protesta”.

“Aquí el problema és la falsa normalitat en què s’accepta que la fiscalia pugui arribar a demanar i inflar les acusacions de tal manera que estudiants universitaris estiguin sotmesos a la possibilitat de ser condemnats a 14 anys de presó”, Tot plegat, “per una ocupació de rectorat on no va haver-hi lesions i on els danys, segons la UAB, van ser valorats en 11.000 euros“, recorda.

Fotografia | Els Mossos d’Esquadra ara hauran de detenir i portar al jutjat al veí, on se li farà entrega de la notificació de fiscalia / @MOSSOS

Tags:

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt