El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Presentació del Sindicat d'Habitatge de Sant Andreu / DGM

Neix el Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu

Societat

Amb l’objectiu de “fer front a l’especulació immobiliària que s’allarga des del centre de la ciutat de Barcelona fins a Sant Andreu”, aquest dissabte s’ha presentat a la plaça d’Orfila el nou Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu. Tal com ha explicat la seva portaveu, Noemí Tudela, aquest pretén aterrar al territori una idea que ja s’ha començat a desenvolupar en altres zones de la ciutat sota el nom de ‘Sindicat de Barri’, però que en el cas de Sant Andreu el mot ‘barri’ quedarà substituït per ‘habitatge’.

 

Si bé des del nou moviment han admès que “el lloguer mitjà mensual és més baix [a Sant Andreu], que a la resta de Barcelona, com també hi ha menys pisos turístics i menys places turístiques”, la seva tasca tindrà com a objectiu evitar que els especuladors no aconsegueixin arrelar al Districte, ha explicat Tudela. Al cap i a la fi, l’esperit de la nova forma d’organització veïnal és “lluitar contra l’especulació, contra els fons voltors, els quals fan mòbing a les veïnes, els pugen els lloguers i no els renoven”.

En aquest sentit, des del nou Sindicat d’Habitatge han recordat el cas d’especulació immobiliària que pateixen els veïns i veïnes del carrer de Pons i Gallarza, així com el futur projecte residencial al Mercaodeón.
“Allà volen fer habitatges de luxe; necessitem això a Sant Andreu? Nosaltres creiem que no“, ha asseverat la portaveu.

El que tampoc han faltat a la roda de premsa són les crítiques a l’Ajuntament de Barcelona per la seva gestió del conflicte immobiliari. Tal com ha precisat Tudela, “seria molt interessant que l’Ajuntament fes una recopilació de quants habitatges hi ha en mans dels fons voltors i inversors”. Alhora, ha denunciat “la manca molt important d’habitatge públic” i els elevats preus d’alguns d’aquests. Una qüestió sobre la qual s’ha posat com a exemple de lluita i organització veïnal el cas del Titànic, l’edifici situat al passeig de Santa Coloma on la comunitat finalment va aconseguir veure reduïdes les seves quotes de lloguer gràcies a la mobilització que van dur a terme.

Els veïns i veïnes elaboren pancartes amb el lema 'No Marxem' / DGM
Els veïns i veïnes elaboren pancartes amb el lema ‘No Marxem’ / DGM

Respecte a l’existència ja d’altres plataformes d’habitatge similars a Sant Andreu com l’Associació 500×20, Tudela ha precisat que coneixen la seva trajectòria i que coneixen als seus activistes, però que en seu cas volen fer “les coses a la nostra manera”. Per tant, en comptes d’atomitzar la lluita per l’habitatge digne, considera que es “complementaran” i ha assegurat que existeix la voluntat de fer trobades trimestrals entre ambdues entitats.

Un punt de vista compartit des de la mateixa associació situada al local de l’AVV Sant Andreu Nord – Tramuntana, ja que tal com han expressat aquests en la mateixa roda de premsa, “com més persones siguem, més força tenim”. Tot plegat, per donar una sortida reivindicativa a tots aquells que “porten molts anys vivint a Sant Andreu i que es veuen obligats a marxar per tota aquesta pressió immobiliària”. El Sindicat d’Habitatge es trobarà cada dilluns a les 18 hores a la Cinètika.

Fotografia | Presentació del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu / DGM

Tags:

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt