El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Primera manifestació LGTBI a la ciutat de Barcelona / Colita (Isabel Steva Hernández)

Sant Andreu reconeixerà la primera manifestació LGTBI

Política

El 26 de juny de 1977 es va dur a terme la primera manifestació de travestis, gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals a la ciutat de Barcelona. Ara, quatre dècades després, Sant Andreu rememorarà la primera marxa pels drets dels col·lectius LGTBI, mitjançant una declaració institucional que signaran tots els partits polítics (menys el PP, que ara com ara s’abstindrà).

 

Amb aquesta declaració les formacions polítiques demanaran en el proper ple el reconeixement a aquesta primera manifestació pels drets dels col·lectius LGTBI. A més, amb el text també recordaran a “totes i tots els lluitadors per la llibertat sexual i afectiva de la nostra societat”. Un agraïment escrit al qual s’haurà de sumar un acte públic especial i dedicat a “tots i totes els qui hi varen lluitar i participar” en la marxa. Ara com ara, però, d’aquest esdeveniment no se’n coneix cap detall i tampoc hi ha cap data de celebració.

La manifestació que va tenir lloc a les Rambles de Barcelona va ser la primera a reclamar els drets pels col·lectius LGTBI i va estar convocada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya. Entre altres qüestions, els manifestants exigien la normalització i la despenalització de qualsevol orientació sexual i afectiva. De fet, i tal com recalca la declaració institucional, aquestes persones venien de viure “una repressió duríssima i molt més llarga que el propi franquisme”.

Cal tenir en compte que el dictador era mort, però la seva legislació continuava vigent. Si bé la ‘Ley de Vagos y Maleantes’ va ser derrocada en 1970, el seu contingut va tornar a ser reproduït en termes molt similars en la Llei sobre perillositat i rehabilitació social d’aquell mateix any. De fet, el nou marc legal incloïa penes de fins a cinc anys d’internament en presons o manicomis per als homosexuals. Si bé alguns dels seus articles van deixar d’aplicar-se ben entrada la democràcia, aquesta darrera legislació no seria suprimida completament fins al 23 de novembre de 1995.

Ara, amb aquest acte, l’Ajuntament pretén “recuperar totes les memòries de les diferents lluites que s’han donat a la nostra ciutat” i “no oblidar mai” a les seves protagonistes. En acabar, l’escrit també recorda que “els monstres de l’homofòbia, el masclisme i l’odi vers la pluralitat, encara no han estat vençuts dins de la nostra societat”.

Fotografia | Primera manifestació LGTBI a la ciutat de Barcelona / Colita – Isabel Steva Hernández

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt