El diari independent de Sant Andreu de Palomar

enric-fernandez-velilla-psc

‘Pel consens en l’ordenança de civisme’

Opinió

L’espai públic pateix una enorme pressió durant la Festa Major perquè és espai de trobada i activitats, i posa a prova durant uns dies la capacitat de la societat per conviure. Tots sortim al carrer, tots hi fem coses i tots volem que sigui un espai agradable i lliure. Però som tots capaços de respectar els altres? Cada ciutat té una manera de viure l’espai públic que la fa singular i l’obliga a elaborar una normativa pròpia i diferent de les altres atenent a la manera de ser de la seva gent. Aquest va ser l’objectiu de l’ordenança de Mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l’espai públic, coneguda erròniament com a ordenança de civisme.

Banner Ajuntament 300x250
 

Des del 2007 ha passat prou temps com perquè hagin aflorat necessitats urgents que l’ordenança de convivència no contempla o no ho fa de manera explícita i contundent, com és la lluita contra els atacs sexistes. Per aquest motiu enguany des del govern del Districte hem treballat amb la Comissió de Festes per dur a terme la campanya  “Sant Andreu de Palomar lliure d’agressions sexistes”, i fer front a una problemàtica que malauradament es dóna en festes populars d’arreu del territori. Aquest és un exemple de la necessitat d’actualització de l’ordenança i la seva adequació a les necessitats socials d’avui.

A la Festa Major hi ha també problemàtiques relacionades amb el lleure que posen a prova l’ordenança. Els horaris de tancament de les activitats, els nivells de soroll, i la utilització de l’espai públic per a beure alcohol. Altres més greus com el vandalisme, les baralles, necessitats fisiològiques al carrer, i altres comportaments molt abusius o inacceptables creiem que estan ben regulats en aquesta i d’altres normes ciutadanes i no ens hi referirem aquí.

Els nivells sonors són regulats per l’ordenança de medi ambient, amb l’objectiu de protegir la salut de les persones, i els horaris de tancament de les activitats els fixa i autoritza el Districte, atenent a múltiples raons. Per tant de les tres problemàtiques només el consum d’alcohol a la via pública correspon a l’ordenança de convivència.

L’ordenança el regula atenent a dos principis: limitar el consum d’alcohol al carrer d’acord amb el Pla de Prevenció d’Addiccions, i minimitzar dels problemes causats pel comportament de les persones que n’abusen. Salut, convivència i seguretat, aquests són els objectius. I regular de forma estricta, però no exagerada. En tot cas, serà la seva aplicació la que la farà més rígida o laxa, i és aquí on cal un consens entre les entitats, l’Ajuntament, les persones usuàries, les afectades i la gent de Sant Andreu en general.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Opinió

‘Caputxetes’

El conte de la Caputxeta Vermella tots el coneixem, forma part de

‘Un clàssic’

He començat l’any acabant la lectura d’un clàssic. Feia més de trenta
Vés a dalt