El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Casa Asil es desespera per aconseguir els tests del coronavirus

Societat

Passen els dies i a les dependències de la Casa Asil de Sant Andreu ningú porta els anhelats tests del coronavirus. En el darrer comunicat d’aquest dilluns els seus responsables pràcticament fan una crida a la desesperada al Departament de Salut perquè porti, d’una vegada per totes, les proves tant als treballadors com als residents. En només una vintena de dies, 57 dels seus 90 treballadors han sigut baixa per simptomatologia sospitosa de COVID-19 i 31 residents han mort, però només se sap amb seguretat que sis ho van fer amb coronavirus.

 

“A dia d’avui, 57 professionals són a casa seva amb símptomes o amb febre; hem demanat insistentment que se’ls facin les proves i hem passat totes les seves dades perquè se’ls hi puguin fer”, assenyala la junta del Patronat de la Fundació. Tot plegat, per descartar que l’actual personal que treballa pugui estar contagiat i que alguns dels treballadors que estan a casa seva puguin tornar. En aquest sentit, la residència travessa un estat crític: tant el metge, com la responsable higienicosanitària i les cinc infermeres estan de baixa (dos d’ells són positius confirmats).

“Si bé des del CUAP Casernes i Mutuam ens envien personal mèdic i d’infermeria diàriament per protegir els 103 residents que actualment viuen a la Casa Asil, aquest és del tot insuficient“, confessen. “Ens cal amb urgència disposar d’aquest personal”, però des de la direcció asseguren no trobar els professionals necessaris.

Respecte a la tasca de desinfecció que va dur a terme el cos de Bombers de Barcelona dissabte passat i l’ajut que va oferir en la separació per plantes dels ingressats sospitosos de coronavirus i dels suposadament sans, la Casa Asil ha fet públic el seu agraïment sincer. Si més no, asseveren que “de poc servirà aquesta actuació” si no es fa el test del coronavirus a tot el personal i els residents. Per una banda, no saben quin és l’estat de salut real dels residents, i per l’altra, pateixen per si els professionals, “sense ser-ne conscients, poden transmetre el virus als residents i als altres companys”.

“Demanem intensament que el Departament de Salut Pública passi amb la màxima celeritat aquestes proves”, clamen. Fins aleshores, fan una petició pública a les autoritats sanitàries perquè almenys els permetin poder incrementar el nombre de persones que deriven a les instal·lacions hospitalàries. Fins ara només han pogut enviar-ne a 25 avis i des de la plantilla es té la sospita que els centres hospitalaris no els volen admetre a persones d’edats tant avançades (la mitjana d’edat supera els 90 anys a la Casa Asil).

Tasques de desinfecció a la Casa Asil, dissabte passat // BOMBERS

Un altre aspecte que complica la inexistència de tests és la sortida dels avis de la residència per anar a la casa de familiars. Segons el Patronat, actualment hi ha nou famílies que volen traslladar als seus avis a casa seva, però no ho poden fer perquè les autoritats sanitàries exigeixen que abans ha de donar negatiu a les proves. “Tot i la nostra insistència, tampoc se’ns ha donat cap concreció sobre quan se’ls farà”, apunten extasiats des de la Casa Asil.

Finalment, els responsables de les instal·lacions fan una crida a poder aconseguir guants, ja que fins a dia d’avui de la resta de materials de protecció ja han pogut proveir als treballadors. Segons relaten, treballen diàriament amb representants de l’Ajuntament i amb diverses instàncies dels Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies per cobrir totes les necessitats que puguin sorgir. Unes mancances, però, que també s’han cobert parcialment amb l’ajuda del veïnat, al qual agraeixen “els oferiments i les mostres de suport” que cada dia reben.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt