El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Sant Andreu acollirà el mural d’art urbà ferroviari més gran de l’Estat

Cultura

Adéu al gris formigó. La nova estació de Sant Andreu acollirà el mural d’art urbà més gran que s’ha fet mai a una dependència ferroviària de l’Estat. Així ho ha anunciat Adif Alta Velocitat, organisme que ha encarregat la tasca als prestigiosos artistes internacionals Miquel Wert i Roc Blackblock (amb la col·laboració de la productora barcelonina Rebobinart). L’obra, que discorrerà pels murs laterals de la futura estació soterrada, tindrà una dimensió propera a un terç d’una illa de l’Eixample.

 

La creació, més enllà de dotar d’una nova imatge a la nova estació, també suposarà un nou intent perquè les parets de les andanes no siguin víctimes de grafiters. De fet, en el món de l’street art existeixen unes lleis no escrites sobre el respecte que s’ha de tenir per una obra ja existent, fet que podria frenar la vandalització de la instal·lació. En aquest cas, l’obra portarà el títol de “Fent via, fent vida” i tractarà de relatar als viatgers la història, el servei i l’evolució del ferrocarril. Un recorregut de passat, present i futur el qual reconeixerà no només el llegat del ferrocarril, sinó també la seva contribució al desenvolupament social i econòmic.

Més concretament, en el mur del costat mar (vies sentit Granollers) es plasmarà el desenvolupament del ferrocarril a Sant Andreu. Des dels orígens de la línia Barcelona-Granollers, passant per l’edifici històric de l’estació i els tallers de la Maquinista Terrestre i Marítima (MTM), sense deixar de banda referències a la història del ferrocarril de Catalunya. Pel que fa al costat muntanya (vies sentit Barcelona), aquí l’usuari podrà contemplar una obra dedicada al ferrocarril sostenible, destacant el triple paper d’aquest transport, que promou la mobilitat de proximitat, les connexions de regions a alta velocitat i el trasllat de mercaderies.

Més enllà del mateix mural, la creació també comptarà amb vessant virtual. La iniciativa estarà dotada de tota una sèrie de codis QR repartits per la instal·lació, els quals permetran indagar en conceptes com l’origen de l’ample de via, l’evolució dels carrils, els tipus de travesses; i recollir informació i imatges del ferrocarril a Sant Andreu, així com de la nova estació La Sagrera-Sant Andreu.

Per últim, recordar el tren va arribar a Sant Andreu l’any 1854 i que, precisament l’actual estació, és la més antiga en funcionament de tot l’Estat (ho deixarà de ser el dia que entri en funcionament la nova estació –cap a finals d’any–). En aquest sentit, la nova infraestructura estarà coberta, s’ubicarà en corba i comptarà amb dues andanes centrals i quatre vies (com la de Sant Andreu Arenal, la qual canviarà de nom els propers mesos).

mural costat muntanya // ADIF AV
mural costat mar // ADIF AV

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt