El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els gegants de Sant Andreu ARXIU

Els geganters busquen mecenes per encarregar una nova figura

Cultura

La Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar ha emès una darrera crida a la col·laboració per poder dur a terme el projecte d’El Colomí. Segons expliquen, l’entitat necessita poc menys de 1.000 euros perquè la nova figura festiva sigui una realitat de cara a la propera Festa Major de Sant Andreu. Les donacions que han fet entitats i veïnat a través d’un Verkami ja sumen 3.325 euros.

 

La intenció és poder incorporar un nou colom blanc al bestiari festiu popular de Sant Andreu, per tal que es converteixi en el principal símbol protocol·lari als actes més rellevants. Dit d’una altra manera, el Colomí té per objectiu emular la funció que tradicionalment ha complert l’entremès de l’àliga a les ciutats i viles de Catalunya al llarg dels darrers segles.

Si bé la iniciativa ja ha rebut el suport del Districte de Sant Andreu o la Beca Premi Ciutat de Barcelona 2021, la Germandat encara necessita una mica més de diners per poder encarregar la figura a l’escultor reusenc Manel Llaurador i el seu vestuari al figurinista Marc Udina. En cas de no aconseguir el mecenatge al llarg dels propers tres dies, el projecte podria entrar en via morta.

Però… per què un colom blanc? Tal com recorden des de l’entitat, aquest és “el símbol per excel·lència de Sant Andreu, present a l’escut municipal des de principis del segle XVIII”, així com al topònim Palomar (per la quantitat de colomars que hi havia a la zona ja al segle X, segons va documentar l’Abat Odó). A més, a través d’aquest colom blanc la germandat buscarà reimpulsar els valors de “la pau, la fraternitat, la germanor entre pobles i la convivència entre diferents cultures”. Objectius que, per últim, volen vincular als Seguicis Festius per la posició de domini simbòlic que s’associarà a aquesta nova figura.

La intenció és que la figura barregi “el realisme de l’anatomia d’un colom blanc amb elements i textures fantàstiques, creant una bèstia única i inèdita”. Per aquesta raó se la vol dotar d’un “posat serè i, amb la voluntat de donar-li moviment, tindrà les ales i la cua esteses en posició d’arrencar el vol tot formant una espiral visual”. A més, estarà coronada “amb una tiara encunyada amb motius al·legòrics del paisatge arquitectònic andreuenc”. Un nou gegant que fins i tot comptarà, de partida, amb el seu propi acompanyament musical: deu músics amb instruments tradicionals i de metall seran els encarregats de fer-lo ballar amb la Marxa del Colomí (del també reusenc Jaume Cuartero) i el Ball Solemne (de l’andreuenca Sònia Arias).

El ball se sumarà als que ja es duen a terme per Festa Major, com ara el Ball de Teixidores, entremès del Seguici Festiu dansat per l’Esbart Maragall // GTGGSA

En cas d’aconseguir els darrers centenars d’euros, la germandat presentarà El Colomí el proper dissabte 12 de novembre a la plaça d’Orfila amb un espectacle visual i sonor. Un esdeveniment que, de forma paral·lela, també suposarà el tret de sortida a l’estrena de l’Exposició de la Festa Major que s’exhibirà a l’Espai Bota de la Fabra i Coats.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt