El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Fabra i Coats / FÀBRICA DE CREACIÓ - GUNNAR KNECHTEL PHOTOGRAPHY

La Fabra i Coats serà l’epicentre de la literatura fantàstica

Cultura

La Fabra i Coats s’omplirà des del proper dimecres 3 de novembre fins diumenge 7 de fantasia, posthumanisme, terror i videojocs. El Festival 42, que organitza l’Ajuntament de Barcelona, ha escollit el recinte fabril com a epicentre on congregar els més de 200 participants i les 75 activitats que situaran Sant Andreu de Palomar com a capital de la literatura fantàstica. De fet, l’esdeveniment tindrà com a autors convidats alguns dels noms propis més rellevants del panorama internacional actual, com ara Susanna Clarke, Nicholas, Francesco Nepitello, Stuart Turton o Greg Kasavin (creador d’Hades, un dels videojocs més reconeguts de la història), entre d’altres. Noms propis als quals caldrà sumar els d’autors locals, com ara el de l’andreuenc Marc Pastor.

Banner Ajuntament 300x250
 

Tal com exposa l’escriptor i comissari del 1r Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, Ricard Ruiz, “el segle XXI no té una realitat, en té moltes, i calen nous instruments per explicar-les”. Per aquest motiu, destaca que en els darrers temps “els gèneres fantàstics han esclatat com mai, darrerament. De Harry Potter a Joc de trons, de les noves trilogies d’El senyor dels anells i Star Wars a sèries com Stranger Things o Black Mirror, de les utopies i distopies sobre les xarxes socials, la robòtica i el posthumanisme a la consolidació dels videojocs com a punta de llança de la indústria cultural”, sintetiza.

Un dels aspectes que més destaca del festival és el seu múltiple vessant temàtic: des del terror, fins a la mitologia, passant per la fantasia, les narracions orals, els videojocs o la il·lustració. Temàtiques que no només ocuparan l’edifici de la Fàbrica de Creació i el Centre d’Art Contemporani, sinó que també contagiaran d’esperit fantàstic la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. En paral·lel, la resta de biblioteques i llibreries de la ciutat també s’ompliran d’activitats relacionades amb la ciència-ficció, els universos imaginats, la màgia o els relats fantàstics.

El programa de la primera edició del Festival 42 tindrà com a eixos principals visibilitzar els gèneres fantàstics o no realistes, amb vocació divulgativa i prescriptiva; connectar els aficionats, tant els més experts com els que s’inicien en el gènere, i fer dialogar la literatura amb altres narratives, com els jocs, videojocs, cine, sèries, còmics o molts d’altres. A més, posarà una atenció especial a les inquietuds dels lectors joves, a les de les autores i lectores i a les de les noves sexualitats.

El programa del Festival 42 inclourà xerrades, presentacions, entrevistes, tallers, recitals, exposicions i altres activitats, amb la presència confirmada de més d’un centenar d’escriptors, amb grans referents del gènere com Albert Sánchez Piñol, Elia Barceló o Adrian Tchaikovsky. En paral·lel, també se celebrarà el lliurament de premis a les millors obres del gènere publicades l’any anterior. Per últim, recordar que aquesta primera edició del 42 coincideix amb el centenari de Stanisław Lem i la paraula robot, una efemèride que tindrà el seu espai de reconeixement. També s’hi homenatjarà Douglas Adams, Ofèlia Dracs, Ana María Matute, Víctor Nubla i Domingo Santos.

El festival vol reivindicar el bon moment que viuen les narratives no realistes en llengua catalana, no només per l’aparició de nous autors sinó també de premis i editorials especialitzades, així com traduccions de noms essencials com Philip K. Dick, Ursula K. Le Guin, Stephen King, Verne, Bradbury, Vonnegut o Lovecraft. En aquest marc s’homenatjarà el britànic Douglas Adams (de qui el festival n’ha extret el nom) i el polonès Stanislaw Lem, el centenari del qual se celebra aquest any. 42 acollirà sobre Lem una exposició i dues taules rodones, una amb la presència del biògraf de l’autor, Wojciech Orlinski i del seu secretari personal i marmessor literari Wojciech Zemech.

Fotografia | Fabra i Coats / FÀBRICA DE CREACIÓ – GUNNAR KNECHTEL PHOTOGRAPHY

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt