El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Carmen Santana: “La major part de VOX són gent del PP”

Política

Després de sumar 12 anys com a consellera i presidenta del PP a Sant Andreu, Carmen Santana, va decidir abandonar el vaixell dels populars. “Creia que ja havia d’entrar una altra persona”, explica. El seu relleu l’imaginava dòcil i pactat, però diferents girs de timó al partit ho van tòrcer tot només encetar la campanya de les eleccions municipals. Les raons: els canvis en les direccions del partit, la creació de juntes gestores locals i el nomenament final de Josep Bou com a alcaldable dels populars.

 

No sempre ha militat al Partit Popular.
Em vaig apuntar al partit en la famosa Guerra d’Iraq. Alberto Fernández Díaz va publicar una carta on demanava col·laboradors i aig anar a la seu del carrer d’Urgell per afiliar-me. Tot i que vivia a Nou Barris, em van enviar a Sant Andreu.

Anys després, passa a ser presidenta de la formació al Districte de Sant Andreu.
Aleshores al càrrec estava Esteban García i a mi em truquen per proposar-me ser el seu relleu. Jo vaig acceptar, però amb la condició que el president anterior ho acceptés. En els 12 anys que jo he estat sempre ho hem votat tot a la junta, fins a les darreres eleccions municipals.

Vostè abans de deixar el càrrec de consellera ja va avançar que no volia saber res de la nova candidatura del PP, encapçalada per Josep Bou.
Jo ja portava 12 anys al partit i creia que havia d’entrar una altra persona, però també teníem les dades que asseguraven que no tindríem representació electoral. La idea era donar-li el càrrec de la junta de Sant Andreu a Miguel Torrubiano, amb qui havíem acordat que ell passaria a ser president del districte i que jo em quedaria al darrere per ajudar-lo. Després va passar el que va passar.

Expliqui’s.
El segon a l’Ajuntament de Barcelona, Óscar Ramírez, em va trucar per dir-me que convocava un comitè executiu extraordinari i és allà on s’acaben anomenant unes Juntes Gestores Locals i col·loquen com a president de la gestora de Sant Andreu a Miguel Torrubiano. No entenc com Torrubiano ho va poder acceptar sense parlar abans amb la gent que formaven part de la junta.

És precisament aquesta Junta Gestora Local la que ha signat un manifest on demanen la dimissió de Josep Bou?
Són aquestes gestores, amb presidents que aleshores van ser anomenats a dit, les que han signat el manifest. La resta de presidents, que van mantenir la junta com estava abans, no han cedit.

Per quin motiu es van decretar aquestes Juntes Gestores als districtes?
Per un gilipolles.

Qui?
Óscar Ramírez, qui és un senyor que de cop i volta passa a ser president de Barcelona després que el nomenés a dit Daniel Serrano, qui ara està imputat per agressió sexual. Ramírez va decidir carregar-se els districtes; ara portem any i mig amb gestores i ja ningú més ha fet res.

Dies enrere Josep Bou va denunciar que al PP hi havia una “camarilla” de gent que porta anys al partit i “no ha fet res més en la seva vida”.
Tothom sap qui són. Óscar Ramírez i Eduardo Bolaños han d’agrair a Alberto Fernández que els posés on els va posar.

Per què van presentar a Bou com a alcaldable?
Perquè des del partit creien que Alberto Fernández ja sobrava. Que no valia, que portava massa anys i s’havia d’escollir algú jove… I jo no tinc res en contra de l’edat de Josep Bou, perquè jo també tinc una edat… Però al final l’escullen a ell.

Què era el que no li agradava de Bou com a candidat?
El mateix dia que el van presentar es va començar a ficar amb tothom del PP. Sobretot amb Alberto Fernández. A Alberto, que és una persona que es coneix els 73 barris, li fa això? Bou no em representa. De fet, en el seu moment vaig publicar un missatge a les xarxes socials i des del partit me’l van fer treure.

Creu que el partit va voler utilitzar la figura de Bou com a reclam electoral?
Va ser això mateix. I després a la llista electoral pràcticament no van posar a la gent dels districtes. Els de dalt van veure el panorama electoral i van decidir aferrar-se a la cadira. Ara potser en comptes de demanar la dimissió de Bou, caldria mirar qui el va portar a Madrid: Alejandro Fernández. També estaria bé preguntar-se per què Bou ha cessat al president i conseller de Les Corts, Xavier Cañigueral, qui ja va trepitjar a l’anterior presidenta i consellera de Les Corts del PP, Míriam Casanova.

La van purgar?
La van purgar. Ara aquesta gent que demana la destitució de Bou ha trepitjat mai la resta de districtes? Els vas veure a cap carpa a les catalanes? A ningú. Jo els he batejat com la penya de Mandri, perquè no surten del carrer de Mandri de Sarrià. I ara es queixen perquè els han cessat… Aquests haurien de saber que, quan a algú li donen un càrrec, no li donen per tota la vida, sobretot quan ningú els ha votat. A mi sí que em van votar i he tingut la gran satisfacció de poder-me anar i acomiadar-me de Sant Andreu. També he de dir que gent que estava a punt de jubilar-se al partit, els han fet fora en comptes de donar-los un càrrec i que es poguessin jubilar tranquils. Doncs no, els han tret encara que fossin bons polítics.

Però això al final incita al fet que aquesta gent visqui tota la seva vida de l’erari públic.
No, és donar l’oportunitat a gent que ja té seixanta anys a poder marxar tranquils, no a què segueixin vivint de la política. Però tant se val, de què viu tota aquesta gent que tenim ara? De la política.

Ve a dir que aquesta gent que ara critica haver sigut destituïda volia viure del partit tota la seva vida?
Clar, però això passa a tots els partits. Avui dia els que estan dins només els interessen els diners.

No queda gent que entri per vocació de servei públic?
Per a mi no existeixen. I sé què vol dir servei públic, perquè el meu mateix fill treballa als Serveis Socials i la meva filla és mediadora de la Creu Roja i treballa amb refugiats. Els cessats no són ningú per criticar res. Ara el que han de fer és esperar a les eleccions, treballar bé i intentar recuperar a la gent que han perdut i que hem marxat. Per ara jo no vull saber res del PP, encara que em seguiré fent el barri de punta a punta.

Encara paga la quota del PP?
Em van trucar perquè van veure que havia retornat el rebut del partit. Ja els vaig dir que no escriuria cap carta al partit per explicar per què em donava de baixa si ells no abans em responien a les tres cartes que havia enviat als presidents Óscar Ramírez, Alejandro Fernández i Pablo Casado. Tu m’has contestat? Per què ells no. Un dia em vaig trobar a l’Óscar i li vaig dir que amb els estatuts a la mà no es podien decretar les gestores, al que em va donar a entendre que ell feia el que li donava la gana.

A les eleccions municipals va votar al PP?
Jo vaig decidir no anar a votar. Fins i tot feia broma i deia que votaria a la CUP, perquè em porto molt bé amb Ivan Altimira. Al final estava cansada de moure’m i de preocupar-me perquè després que passés tot això…

Tot i abandonar la política activa, Carmen Santana segueix l’actualitat diària al peu del canó // DGM

Els veïns de Sant Andreu acostumen a identificar al PP de Sant Andreu amb ‘la Carmen‘.
Hem treballat molt. Jo estic aquí pel PP, però sobretot per treballar pels veïns i les entitats. He estat a tot arreu, he presentat propostes que la resta de partits han donat suport perquè eren pel bé del districte… Ara només m’interessen les persones grans, els nens i les coses dels serveis socials.

Creu que el partit s’acabarà desintegrant a Barcelona?
Sí, perquè ja no queda ningú. Tot el que he après per portat aquest districte ha sigut per Alberto Fernández i el seu equip. Però de cop i volta Alberto els destorbava.

Què em respon si li pregunto pel partit al qual se sent més propera?
Me’n vaig cap a VOX, però pel que han fet els del PP a Barcelona.

Ara on estan els militants i simpatitzants del PP de Sant Andreu?
Segueixen aquí i molta gent et diu que ha votat a VOX.

Ho diuen amb la boca petita?
No, no, t’ho diuen. Però és que passa una cosa: la major part de VOX són gent del PP. És com Ciutadans, són tots del PP.

No troba diferències entre el que defensa VOX i el que defensava el PP?
No veig que siguin ultradreta. De fet, l’altre dia quan vaig veure a Bou a la Meridiana li vaig dir: “Carai, no vegis la que has embolicat, com has començat la primavera!” [en referència al fet que s’havia postulat per encapçalar la llista de VOX o Ciutadans a les properes municipals]. Quan Bou diu això és com quan jo dic que me’n vaig a la CUP, només va fer un comentari. De fet, quan van okupar els cines Lauren jo vaig estar amb els de la CUP donant-los suport. Ara la Cinètika ja és una cosa del barri i els de l’Ajuntament ja no poden dir, de cop i volta, que ho volen per ells. No tinc res contra els okupes.

Però al final vostè sembla que juga a dues bandes, un dia en manifestacions d’extrema dreta i un altre amb anarquistes i comunistes que okupen.
El que defenso és l’espai dels cines. Si en el seu dia l’Ajuntament ho abandona, s’hi fiquen ells i ho munten tot bé, doncs què he de dir. He anat a veure pel·lícules al cine des que el van okupar.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt