El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els artistes i crítics, “perplexes” amb la gestió municipal de la Fabra i Coats

Cultura

Les associacions Art Barcelona Associació de Galeries (Abe), l’Associació de Crítica d’Art de Catalunya (ACCA) i Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) s’han mostrat “perplexes” davant “les contradiccions de la política en arts visuals de l’Ajuntament de Barcelona” amb la Fabra i Coats. Segons denuncien en un comunicat, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha fet marxa enrere amb el nomenament per concurs de Joana Hurtado com a directora de la Fàbrica de Creació i el Centre d’Art. Una decisió que ha acabat per “degradar” el seu càrrec, fins a convertir-la “en treballadora autònoma per dirigir únicament el Centre d’Art”.

 

Les tres associacions ja es van mostrar crítiques l’any 2019 amb la creació d’un macro-equipament al recinte fabril, el qual naixia de la fusió del Centre d’Art i la Fàbrica de Creació. Una unificació que suposava la creació d’una única plaça de direcció d’ambdós equipaments (gener de 2019), la qual va guanyar per mèrits Joana Hurtado. El seu projecte per l’equipament de Sant Andreu va desbancar els altres 23 que s’hi van presentar al concurs, tot i que els artistes i crítics ja es van mostrar disconformes amb el procediment.

Ara, un any i mig després del nomenament d’Hurtado, l’organisme que depèn en última instància del tinent d’alcaldia de Cultura, Joan Subirats (Barcelona en Comú), ha decidit que “a partir d’octubre de 2020 Hurtado seria cessada i recontractada amb caràcter de treballadora autònoma per dirigir únicament el Centre d’Art”. En paral·lel, la Fàbrica de Creació “seria absorbida pel mateix cos administratiu de l’ICUB, que en delega a Carles Sala la coordinació a l’espera de convocar-se un nou concurs”, han exposat.

Els signants del comunicat també lamenten “l’escassa transparència amb què s’ha conduït aquest procés”, el qual s’ha resolt de manera “unilateral” i “precipitada”. Sota el seu parer, el cessament d’Hurtado “no pot ser discrecional” i critiquen “la mala praxi que ha acompanyat el desllorigament del cas, que ha implicat la degradació de la plaça que ha ocupat Hurtado d’una posició d’alta direcció a la seva externalització“.

En aquest sentit posen de manifest que la decisió de l’ICUB suposarà per a la professional “una disminució del temps de contractació, salari base i drets laborals“. Situació que, asseguren, no han volgut denunciar abans “a fi de protegir la situació de fragilitat en la negociació en què s’ha trobat la persona afectada”.

Fotografia | Joan Subirats i Joana Hurtado, en una roda de premsa // EVA CARSOL – ICUB

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt