El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els propulsors de la música als balcons, decebuts amb Colau

Cultura

El macroconcert que ha impulsat el Govern de l’alcaldessa Ada Colau pel proper dissabte 9 de maig no ha agradat gens a bona part del sector cultural. Segons l’Ajuntament de Barcelona, aquest espectacle televisat servirà d’homenatge als barcelonins que s’han confinat i comptarà amb 20 actuacions musicals de primer nivell des dels balcons i terrasses d’artistes artistes com Serrat, Txarango o Sílvia Pérez Cruz. La realització del ‘show’, però, s’ha encarregat directament a dit a El Terrat (The Mediapro Studio) per 200.000 euros públics.

 

Tal com denuncia la gestora de projecte culturals Coincidències – Terrats en Cultura, el consistori barceloní s’ha oblidat d’ells a l’hora d’organitzar un concert que anirà en la línia del que ells han fet sempre: “Creiem que liderar una ciutat significa col·laborar amb les entitats que ja hi treballen. Liderar significa sumar, no deixar de banda”, critiquen en un comunicat. A més, la plataforma també recrimina a l’equip de Colau que “en un moment on els agents cultuals ens trobem davant d’una situació especialment precària, aquest missatge d’esperança ens ignora i perjudica“.

Des de Sant Andreu de Palomar, la companyia Balconitis – Música des del Balcó també discrepa de la decisió de l’Ajuntament d’encarregar directament el programa a Mediapro sense haver-los tingut en compte. “Hem ajudat a crear l’imaginari de música als balcons des de 2008; hem fet edicions molt potents i que vam haver de deixar de fer per manca de suport municipal, i ara que miràvem de reprendre aquest format per culpa de la crisi del sector, ens trobem amb això”, explica a L’Exprés de Sant Andreu el president de Balconitis, Josep Caselles.

“Nosaltres sempre hem treballat amb músics que no tenen tant de renom, però que tenen una qualitat brutal; ara, però, han destinat una quantitat de diners tan important a aquest format que acabaran per desvirtuar el projecte com a tal”, exposa Caselles. De fet, la comparació econòmica entre una i altra opció resulta ridícula: mentre que l’Ajuntament hi destinarà 200.000 euros, les activitats culturals de Balconitis estan pressupostades al voltant dels 3.000 euros i compten amb cinc o sis actuacions on tots els artistes cobren, segons ha revelat el seu president.

En aquesta línia, des del sector entenen que la realització tècnica de l’espectacle televisiu pugui costar aquests centenars de milers d’euros, però qüestionen que l’encarregui un Govern municipal que acostuma a tenir un discurs radicalment diferent. “Hi ha altres maneres d’invertir aquests diners en un sector tan perjudicat com el cultural; són moltíssimes entitats les que, amb aportacions de 10.000 euros, podrien generar moltíssima més activitat i tenir un respir fins al setembre”, opina Caselles.

Concert en un dels balcons de la plaça del Comerç per Festa Major // PERE VIRGILI

El major “despropòsit”, però, consideren que ja no és només la quantitat de diners que costarà el macroconcert, sinó com es repartiran: “Fan un concert d’àmbit cultural, on cap artista cobrarà i cap euro revertirà en el món cultural”, sentència l’andreuenc. “A nivell de model és un contrasentit; com a mínim els músics podrien demanar cobrar alguna cosa i després donar els diners a les seves associacions d’artistes i ajudar uns companys que estan molt fumuts”, subrtalla.

De fet, la pràctica majoria dels espectacles que omplen les neveres del món cultural estan suspesos o no sembla que es puguin celebrar fins d’aquí a molts mesos. Una situació en què la música de petit comitè (de terrasses i balcons) podria servir com a alternativa pel distanciament social que suposa, però que ara es troba amb la “competència deslleial” de l’Ajuntament “a les plataformes que s’han treballat aquests formats”, responen des de Balconitis.

“Entenem que no han programat el concert amb la voluntat d’apropiar-se la idea, però no han tingut cap sensibilitat; en comptes d’investigar qui està fent ja aquestes coses, opten per aprofitar la seva situació d’avantatge econòmica i comunicativa [i contractar a Mediapro], quan nosaltres mateixos vam fer una proposta similar a l’ICUB per La Mercè, però amb artistes emergents”. “De vegades el discurs que tens l’has de fer coincidir amb allò que fas“, valora Caselles sobre l’executiu dels comuns i socialistes.

1 Comentari

  1. y que tiene que ver el frikismo de la alcaldesa con la noticia? lo que no entiendo es que se adjudique a dedo a una empresa , cuando BTV es la television del ayuntamiento y deberia ser retransmitido por ahi y las plataformas que quieran sumarse que paguen pero no al reves la verdad.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt