El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Les víctimes, contra la presència de VOX en l’homenatge d’Hipercor

Societat

Com és tradicional, el monument en memòria del brutal atemptat d’ETA a l’Hipercor tornarà a acollir els actes d’homenatge a les víctimes del terrorisme. Una jornada sempre marcada pel respecte, que aquest any sembla arribar amb mal peu. Tal com ha denunciat un col·lectiu de víctimes del terrorisme, entre les quals es troba Robert Manrique, l’esdeveniment estarà coorganitzat per l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT) i VOX.

 

A criteri dels signants del comunicat, resulta “inacceptable que s’utilitzi el dolor de les víctimes amb finalitats polítiques i partidistes“. De fet, ells mateixos assenyalen que els partits polítics ja s’acostumen a aprofitar d’aquests actes per “manipular l’opinió pública” mitjançant “les associacions de víctimes o comptant amb el seu beneplàcit”. Una circumstància que en el cas de l’homenatge del 19 de juny s’agreuja, ja que VOX serà coorganitzador de l’esdeveniment.

Tal com assenyalen, el partit d’ultra dreta ha tingut “actituds xenòfobes i repressores cap a la diferència i la diversitat, amb reiterades declaracions que tendeixen al totalitarisme i en contra de les minories“. Formes a les que sumen el seu posicionament polític, “en contra de qualsevol procés de conciliació i reparació de la memòria històrica”, argumenten.

“Nosaltres, les víctimes, no tenim partit; en la nostra condició de persones tenim tot el dret a militar o simpatitzar amb qualsevol ideologia”, subratllen, però “sense pretendre representar a les víctimes, que són persones diverses i plurals en les seves idees i opcions polítiques”. “És per això que trobem inadmissible que una associació com l’ACVOT permeti que qualsevol partit polític, i en especial VOX, es postuli al seu costat representant al conjunt de víctimes perquè els seus representants puguin esgarrapar quatre vots mentre apel·len al dolor”, afegeixen.

La vicepresidenta del Govern d'Espanya, Sáenz de Santamaría acompanyada de José Vargas (ACVOT) en l'exposició sobre l'atemptat d'ETA a l'Hipercor / DGM
L’exvicepresidenta del Govern d’Espanya, Sáenz de Santamaría acompanyada de José Vargas (ACVOT) en una exposició sobre l’atemptat d’ETA a l’Hipercor / DGM

Per aquest motiu, els signants demanen a José Vargas, en qualitat de president de l’ACVOT, que desvinculi l’associació de víctimes “de qualsevol partit polític”. “És ofensiu i discriminatori que una associació d’aquest caire s’acosti a qualsevol posició política o partidista, en lloc de dedicar-se única i exclusivament a l’atenció de les víctimes“, li recorden a Vargas. A més, també l’interpel·len directament perquè “posi fi als acostaments partidistes i a la manipulació de les víctimes”. De fet, el mateix José Vargas ha format part de llistes electorals sota les sigles del Partit Popular.

Militàncies a banda, el grup de víctimes del terrorisme incideix principalment en l’acte del proper 19 de juny: “[Sr. Vargas], trenqui el vincle de forma immediata amb el partit VOX”, li exigeixen. “Demanem responsabilitat, respecte i atenció per totes les persones que han estat víctimes de la violència terrorista”.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt