El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Façana de l'Ateneu l'Harmonia / DGM

Crónica Global s’amaga rere un pseudònim per assenyalar a Arran Sant Andreu

Societat

El mitjà de comunicació digital Crónica Global ha publicat aquest passat diumenge 11 de febrer un article en el qual desengrana Els deu santuaris d’Arran a Barcelona. Una peça en què retrata als militants de la formació com a “cachorros de la CUP” que resten “atrinxerats” en locals des d’on “realitzen les seves accions de propaganda i, de vegades, de violència”. En el cas de Sant Andreu, Crònica situa als membres de l’agrupació juvenil en el Casal independentista El Noi Baliarda i a l’Ateneu Harmonia.

 

Més enllà de la qualitat periodística que pugui desprendre l’article, hi ha un factor que resulta rellevant. La persona que signa la peça, Carles Ballfugó, no existeix. Ballfugó és un simple pseudònim que ha utilitzat Crónica Global que ha utilitzat per amagar l’autor real de l’anàlisi, tal com ha pogut saber L’Exprés de Sant Andreu a través d’una font interna del mateix mitjà de comunicació.

En aquest sentit, cal posar de relleu que l’ús del pseudònim s’acostuma a fer servir per tal de protegir l’autor real de l’escrit. En aquest cas, però, el nom de Carles Ballfugó acostuma a ser el comodí que utilitza el diari dirigit per Xavier Salvador per redactar els articles que poden generar més controvèrsia. De fet, destaca un fet comú en tots els darrers articles d’aquest ‘periodista‘: mai cita la identitat de les fonts que pugui aportar com a professional, sota el pretext que “no ha volgut revelar el seu nom”.

En el cas de l’article on s’assenyala a la formació andreuenca, Crónica Global només ofereix una suposada font amb un únic punt de vista, la qual assegura que els membres “s’infiltren en centres cívics i fins i tot escoles, pinten els barris. Assetgen als pisos turístics. La convivència és difícil”. Cap més informació, cap més detall.

En el cas de Sant Andreu, el portal web a més concreta que “els cachorros radicales” [membres de la formació] “també ronden l’Ateneu l’Harmonia” i afegeix que “fora de la llei” els “anticapitalistes” també feien servir l’edifici de La Gordíssima. A més, val a dir que la paraula “anticapitalistes” va enllaçada a una segona notícia del mateix portal, on Crònica Global presumeix que l’atemptat que va patir la seva redacció va ser tendència durant 9 hores a Twitter.

Per últim, destacar que el Comitè de Defensa de la República (CDR) de Sant Andreu, el qual està format per persones provinents d’ERC, el PDeCAT, la CUP, la mateixa ARRAN, l’ANC i Òmnium Cultural, entre d’altres, ja ha denunciat l’article en un comunicat publicat a les xarxes socials. Tal com sosté el comitè, la intenció de l’article és “assenyalar i criminalitzar” els locals d’Arran. A més, recorden que “un dels espais assenyalats es, precisament, l’Ateneu Popular de Sarrià, atacat i destrossat en reiterades ocasions per part dels feixistes”.

En aquest sentit, el CDR tem que els dos espais de Sant Andreu mencionats en la llista de Crònica Global puguin ser “dianes de l’odi feixista i espanyolista que ataca tothom que no és com ell”. A més, apunten que “des que van ser inaugurats el gener del 2014 i el setembre del 2014, respectivament, ni El Noi Baliarda ni l’Ateneu l’Harmonia han rebut cap tipus d’agressió. Si ara en endavant reben cap tipus d’atac, tindrem clar qui n’haurà estat el motivador“, adverteixen.

Fotografia | Façana de l’Ateneu l’Harmonia / DGM

Tags:

2 Comentaris

  1. Estan provocant per tal de justificar violència per part del sobiranisme. Són uns miserables. Nosaltres a combratre’ls pacíficament, és la nostra millor eina.

  2. Hombre, que señaléis a Crónica Global por decir lo que es evidente sobre Arran… (ataque al bus turístico este verano, ataque a un local de alquiler de bicicletas para turistas, ataque a la propia sede de Crónica Global, etc, etc.)

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt