El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els membres de Barcelona en Comú durant la nit electoral que els va catapultar a l'alcaldia de Barcelona / MARC LOZANO

Els comuns estudien trencar el pacte amb el PSC

Política

Dimarts de conclave; dia 1 de debat de ciutat. Aquesta tarda a les 18:30 hores la quarantena de representants sectorials de la Coordinadora Barcelona en Comú decidiran si encetar la ruptura municipal amb el PSC o mantenir el pacte de Govern. La formació de l’alcaldessa Ada Colau obrirà un nou meló impulsat per les seves bases, les quals no acaben de veure clar la continuïtat de la coalició amb els socialistes si aquests no rebutgen de forma clara l’aplicació del 155.

 

Si bé la trobada d’aquest dimarts és un primer tast del debat intern, algunes fonts de la formació han assegurat a aquest mitjà de comunicació que, d’haver-hi unanimitat entre els representants territorials, avui mateix podrien prendre una decisió. Si més no, altres membres de la Coordinadora també han assegurat a L’Exprés de Sant Andreu que aquesta decisió pertoca a les bases. El calendari fins a la votació del 155 al Senat, però, és fugaç.

Els comuns controlen la major part de regidories de la ciutat, però el cas de Sant Andreu la decisió podria provocar un nou ball de cadires. Després d’un any i escaig que l’exregidora Laia Ortiz fes el traspàs de les claus a la socialista Carmen Andrés, el despatx de plaça d’Orfila pot tornar a canviar de mans. Ara bé, que un comú tornés a prendre la cadira de regidor no suposaria que les seves decisions rebessin els suports necessaris a les cambres municipals.

Segons un corrent dels comuns, trencar amb el PSC suposaria condemnar l’activitat de Govern de facto. Els 15 regidors actuals de l’executiu tornarien a ser 11 (lluny dels 21 que necessiten per aprovar les seves mesures). L’altra cara de la moneda, però, és el bloqueig permanent al qual ja tenen acostumats els regidors del PDeCAT i ERC a comuns i socialistes. Una partida política d’escacs que, en aquesta versió, fa mesos que es juga a la plaça de Sant Jaume.

Justament aquest dimarts els líders del grup Demòcrata, Xavier Trias, i d’ERC, Alfred Bosch, han publicat un article conjunt a La Vanguardia en el que ofereixen a Colau “un acord de país” si trenca amb els socialistes. Estabilitat governamental, al cap i a la fi. Si més no, les files d’Ada Colau no se’n refien, expliquen a aquest mitjà. Ja de per si, les Barcelones que plantegen comuns i els antics convergents són antagòniques. I en aquest sentit, cal recordar les darreres declaracions de l’alcaldessa, la qual considerava que el pacte amb el PSC “funciona bé”.

Només l’hecatombe catalana pot trencar la coalició de Govern. I d’aquí, el punt sobre l’ordre del dia de la coordinadora. Colau assegura “no concebre” que el PSC no rebutgi el 155. Una qüestió sobre la qual el líder municipal socialista ha jugat amb ambigüitat, en dictaminar que “ni la DUI ni el 155 són la solució“, tot i justificar a El Periódico que “la resposta constitucional […] és normal que es produeixi” després dels fets del 6 i 7 de setembre al Parlament. Als socialistes mantenir-se en el poder els va bé, tot i que també saben que viure a l’ombra de Colau els pot passar factura en els propers comicis.

Ells no pateixen per la seva partida de cartes. Fins i tot es poden permetre anar de farol. Qui en canvi té la decisió coll avall són els comuns. Refugiar-se a l’Ajuntament amb els socialistes de les envestides d‘un procés que s’emporta tot el que se li posa per davant, o llençar-se als braços d’ERC i del PDeCAT. Cap de les dues opcions els garanteixen l’estabilitat del Govern de la ciutat i encara menys impulsar el model de Barcelona que els ciutadans van votar l’any 2015.

L’oposició, per la seva part, ja ha evidenciat en més d’una ocasió que no té forma de generar cap alternativa a Ada Colau. Ni tan sols convertint la Casa Gran en un petit Parlament; la correlació de forces independentistes mai s’ha emmirallat entre les façanes de la plaça de Sant Jaume. I en aquest sentit, ni els qui amb més fervor demanen a Colau que trenqui amb els socialistes prediquen amb exemple. A Girona, l’alcaldessa del PDeCAT, Marta Madrenas, ha assegurat aquest passat dilluns que “ara no és el moment” de trencar amb el PSC, formació que li dóna suport al seu Ajuntament.

Fotografia | Els membres de Barcelona en Comú durant la nit electoral que els va catapultar a l’alcaldia de Barcelona / MARC LOZANO

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt