El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Despullades contra el càncer

Cultura

La història d’un grup d’amigues britàniques que es van fotografiar nues per un calendari per a captar fons contra la leucèmia ha inspirat aquests darrers anys centenars d’iniciatives solidàries arreu del món. L’atrevida proposta d’aquestes dones d’un poblet del comtat de Yorkshire va traspassar fronteres fins arribar a la gran pantalla sota el nom ‘Les noies del calendari’ (2003).

 

Ara aquesta història arriba també a Sant Andreu i, concretament, al Centre Cultural Els Catalanistes, on sis dones han pujat al escenari per donar vida a l’atrevit grup d’amigues que protagonitza l’obra sota la direcció de Iol Escofet. Tal com ha explicat la directora del muntatge, la tria d’aquesta història obeeix a la voluntat de mostrar al públic “el valor i la força d’unes dones que aconsegueixen el que volen lluitant juntes”.

De la mateixa manera que a la pel·lícula, les actrius de l’obra també s’han fotografiat sense roba per il·lustrar un calendari benèfic que es pot comprar al mateix centre cultural o a la Fundació Carreras. Els guanys de les vendes aniran destinats precisament a aquesta fundació que treballa en la investigació en la lluita contra la leucèmia. “Són increïblement valentes i boniques, tenen una edat però són totes maquíssimes”, ha remarcat Escofet”. Les fotografies han buscat assemblar-se al calendari original tot i que algunes de les imatges, en color sípia, s’allunyen una mica més de la versió del grup de dones angleses.

La iniciativa va sorgir quan Esther Marqués, una de les actrius protagonistes de l’obra, va proposar a Escofet portar a escena l’obra. Des d’un principi, la intenció de la directora va ser mantenir-se tan fidel com fos possible a la història real, més que no pas a l’adaptació cinematogràfica. Per aquest motiu, a l’hora de triar les actius que participarien en el muntatge, es va procurar que totes elles superessin els 46 anys i ho va aconseguir. Quan Escofet va proposar a les actrius els seus respectius papers, que incloïen una escena on havien de sortir nues, pensava que la primera reacció seria “la por a presentar-se així davant el públic”. No obstant, per a la sorpresa de la directora, les sis dones van acceptar “contentes, animades i amb molt d’entusiasme” interpretar aquestes dones.

Maria Carme Buixaderas, Rosa Maria Planas, Nuria Peidró, Esther Marqués, Paquita Martí i Pilar de Diego són les encarregades de donar vida a les protagonistes que, en un inici, decideixen captar fons per a comprar un nou sofà per la sala d’espera de l’hospital on el marit d’una d’elles, interpretat en aquest muntatge per Victor Motis, va ser tractar de càncer. La imatge dels gira-sols que va plantar en conèixer la seva malaltia amb l’esperança de recuperar-se per quan florissin acompanya també aquest muntatge i és present a les imatges del calendari.

Periodista especialitzada en les Humanitats i coordinadora de les seccions de Cultura i Opinió. En l'actualitat també exerceix com a periodista a El Periódico de Catalunya. Anteriorment ha treballat en mitjans com l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i el Canal150 de Santa Coloma de Gramanet.

1 Comentari

  1. Cal dir que seguim tenin calendaris de l’obra de teatre del Centre cultural Els catalanistes a la venda a 6 euros, esperém que es faci renom sobretot per una causa justa… La lluita contra la leucèmia.. Un granet de sorra es una montanya!!

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt