El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’AMPA de l’Escola de Música de Sant Andreu es planta davant del ‘pla Colau’

Societat

Neguit i desconfiança. Això és el que es respira entre les famílies de l’Escola de Música Municipal de Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana (EMM), després que el Govern de l’alcaldessa Ada Colau hagi presentat un nou model d’ensenyament a implementar al llarg dels cursos vinents. Un canvi de programa educatiu que, segons apunta el portaveu de l’AMPA de l’EMM, Josep Valcarce, suposarà “una pèrdua en la qualitat” de l’ensenyament musical.

 

D’entrada, però, el que critiquen les famílies és “l’opacitat” amb què l’Ajuntament ha volgut dur a terme aquest canvi en el model d’ensenyament. Valcarce exposa que ho van descobrir arran dels plecs de les licitacions per gestionar les escoles concertades de Nou Barris, Can Fargues (Horta-Guinardó) i Can Ponsic (Sarrià-Sant Gervasi). “El plec canviava radicalment la fórmula de les escoles de música”, avança. En què? En què d’entrada passaran a anomenar-se Escola d’Arts, ja que també oferiran formació en teatre i dansa, amb un major nombre d’alumnes i tot a canvi de reduir les classes individualitzades per incrementar-ne les grupals.

Que aquest plec sigui en concret per les escoles de fora del districte no significarà que l’escola de Sant Andreu quedi exempta de canvis. De fet, les famílies creuen que aquí la reformulació pot trigar més a dur-se a terme perquè tot l’equip de professorat i administració és personal municipal, però el responsable de la regidoria de Cultura, Joan Subirats, ja els ha assegurat que el canvi afectarà les cinc escoles municipals de Barcelona. La informació, però, els ha arribat després que s’hagin començat a mobilitzar i a demanar explicacions, denuncia l’AMPA. Fins i tot la premsa s’ha assabentat abans dels canvis, que no pas els afectats que des de feia una setmana ja havien demanat explicacions.

“El fet que canviïn el concepte d’Escola de Música per una Escola de les Arts amb dansa i teatre ens sembla molt bé, però creiem que això ha d’anar acompanyat d’un increment de professorat i d’espais disponibles”, rebla el portaveu de l’AMPA andreuenca. En aquest sentit, fa 15 anys que els alumnes esperen un espai adequat per la pràctica musical, ja que a dia d’avui aprenen en el que van ser els despatxos de l’edifici del Districte del carrer d’En Paixalet, sense sales insonoritzades i sense aire condicionat, esgrimeixen. De fet, mentre que a la primera planta de l’edifici es pot arribar amb escales i ascensor, el segon pis que ocupen (la sisena planta) només té accés per escales, denuncia Valcarce.

L’escola ocupa la primera i la sisena planta de l’edifici administratiu // EMM Sant Andreu

Per tant, mentre que els alumnes esperen al fet que l’Ajuntament els doti d’un espai adient (fa anys que es parla de la Fabra i Coats, però encara no hi ha res signat), les famílies veuen amb preocupació com els actuals espais hauran d’encabir encara més alumnes i més disciplines. Un fet que d’entrada comportarà que es retallin hores de classes individuals on els professors poden dedicar-se en exclusiva al jove músic i corregir petits errors, per centrar-se principalment en classes grupals.

Segons ha assegurat Subirats en roda de premsa, aquest nou model generarà més “intensitat i interès per part del propi alumne quan es desenvolupa de manera grupal”, però les famílies desconfien. “Això el que farà serà trencar amb la filosofia d’escola de música que tenim en aquests moments i que tan bons resultats ens ha donat”. A més, asseguren que de classes grupals ja s’ofereixen a l’escola i que aquestes s’han traduït en bandes tan representatives com la Simfònica de Sant Andreu.

“Plantejar el canvi és una cosa que no entenem, sobretot quan importen el model d’escoles de L’Hospitalet de Llobregat o Mataró; sembla que ara ens diguin que el model d’aquí no és bo“, subratlla, el representant de l’AMPA. “El que farem és demanar més explicacions i exigirem que s’aturi la licitació que recull aquestes condicions per les altres tres escoles de Barcelona”, suma. Respecte al fet que el nou model permetrà incrementar el nombre d’alumnes, des de les famílies ho tenen molt clar: “Som els primers que pensem que s’han d’augmentar el nombre de matriculacions, però no a costa de baixar el nivell“.

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt