El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Fira Literal portarà a l’activista palestina Leila Khaled a la Coats

Cultura

La III edició de la Fira Literal Barcelona tindrà uns convidats de luxe al recinte de la Fabra & Coats. Tal com ha assegurat ja l’organització, l’esdeveniment comptarà amb la presència de l’activista palestina Leila Khaled i de l’economista britànic Guy Standing. Dos noms que comparteixen el cap de cartell que l’any passat va ocupar el premi Nobel en literatura, Svetlana Aleksiévitx.

Banner Ajuntament 300x250
 

La Fira celebrarà el seu tercer aniversari el cap de setmana del 12 al 14 de maig. Lluny de voler-se consolidar, la Fira Literal ampliarà el nombre d’editorials de les 38 de l’any passat a les 60 ja inscrites a l’edició d’enguany. Un conglomerat d’iniciatives que es trobaran per desplegar conjuntament les seves singularitats. Si més no, totes pertanyen al mercat editorial de l’esquerra.

Per poder tirar endavant el projecte, Literal ha obert un Verkami per finançar econòmicament part de la Fira. Més enllà d’altres vies d’ingrés com poden ser les subvencions municipals i els patrocinadors cooperatius, l’organització cerca mecenes per poder finançar els 8.000 euros que necessita el projecte per continuar endavant. A prop d’un mes per tancar la caixa, ja han a conseguit recaptar la meitat dels diners que necessiten.

Tal com s’autodefineixen, “Literal és una fira d’idees i llibres radicals, compost per un festival literari, un mercat del llibre i una programació cultural i gastronòmica complementaris”. Una proposta adreçada a “les editorials independents de llibre radical, mitjans crítics i llibreries especialitzades en pensament crític“. De fet, argumenten que el seu principal objectiu “no és vendre llibres”, sinó que és “generar nous lectors i lectores de pensament crític”. “Vendre llibres és una conseqüència”, reflexionen.

El transfons de la Fira és connectar projectes editorials independents i llibreries especialitzades en política. Generar un clima on el públic amb inquietuds socials i culturals pugui perdre’s entre els centenars de metres d’estands centrats en la literatura social i cultural. L’any passat ja es va aconseguir doblar el número d’assistents de la primera edició, passant dels 5.000 visitants als 10.000.

Imatge de la carpa del mercat del llibre de la fira Literal 2016 / FIRA LITERAL BARCELONA
Imatge de la carpa del mercat del llibre de la fira Literal 2016 / FIRA LITERAL BARCELONA

Més enllà de donar a conèixer els segells editorials, Literal també serà espai de debat, entrevistes, presentacions i tertúlies. Una quarantena de trobades, en les quals, periodistes de mitjans alternatius intercanviaran punts de vista amb els autors i les autores de les diferents editorials participants. Ara bé, el lloc predilecte de l’agenda l’ocuparan Leila Khaled i Guy Standing.

Khaled viu en l’exili. Ella va ser la primera dona a segrestar un avió de passatgers en 1969, el qual efectuava vol entre Los Ángeles i Tel Aviv. La pressa del vol TWA 840 tenia com a objectiu cridar l’atenció internacional sobre l’ocupació israelita als territoris palestins. Entre els 116 passatgers, no va haver-hi cap ferit, tot i que després els assaltants van explotar l’aeronau. Un any després, Khaled també participaria en l’intent de segrest del vol El Israel Airlines 219. Després de ser alliberada en un intercanvi de presoners, l’activista va continuar participant fins avui en dia en el Front Popular per la Alliberació de Palestina.

El segon cap de cartell, Sandind, és catedràtic de la Universitat de Londres i doctor en ciències econòmiques per la Universitat de Cambridge. A més, és el fundador i co-president de la ONG Basic Income Earth Network, la qual cerca i promou la renta bàsica universal. Publicacions seves són ‘El Precariat: Una nova classe social’ i ‘Precariat: una carta de Drets’.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt