El diari independent de Sant Andreu de Palomar

L’Ajuntament va enderrocar les cases del Pont premeditadament

Política

“L’Ajuntament va desballestar la casa número 8 per risc de caure en el cas que entressin noves persones”, ha fet públic la gerent del Districte, Carmen Turégano, en l’últim Consell de Barri. Aquesta és la casa del carrer del Pont situada més a prop de l’estació de Sant Andreu Comtal. Anys enrere, havia sigut ocupada i restaurada per Pau Sáenz de Pablo, activista molt vinculat a la preservació del patrimoni històric. Un cop l’Ajuntament el va convèncer per marxar de la casa i entregar les claus, el mateix consistori es va encarregar de “treure la teulada i les escales”, ha explicat Turégano; “els estudis tècnics obligaven a enderrocar”.

 

L’estat actual de la casa número 8 es pot observar en la següent comparativa:

 

El futur de les cases del Pont sembla idíl·lic sobre el paper institucional: un centre d’interpretació històric de Sant Andreu. Però, avui en dia, encara no hi ha suficients diners per iniciar el projecte. “Existeixen dificultats d’execució pressupostària”, ha reconegut la regidora del Districte, Carmen Andrés, en el mateix Consell de Barri. Per ara només hi ha una partida econòmica suficient per arreglar determinats desperfectes fins que comenci l’obra general. A més, Andrés suma les “dificultats jurídiques”.

La casa número 2 i la casa de l’Oficial (número 4) seran les que suposadament acolliran el centre d’interpretació, però actualment es troben ocupades. Les altres dues, “no són recuperables”, ha exposat la regidora, pel que s’hauran de “preservar el màxim possible, amb les seves restes”. Restes malmeses que en part són conseqüència de l’actuació municipal. A la casa número 6 una figuera ja treu el cap per on abans hi havia la teulada.

Sobre les cases ocupades, la regidora ha assegurat que “des del mes de juny es treballa per arribar a un acord amb aquestes persones [ocupants]”. “S’ha anat prorrogant el desallotjament fins que arribi el moment que tinguem el projecte treballat; arribats a aquell punt, hauran de sortir [les ocupants]”, ha puntualitzat Carmen Andrés, mentre emfatitzava en un informe de tècnics i arquitectes “on recomanen tenir la casa buida, sense persones vivint a dins”.

“En tres mesos aquestes persones han d’estar fora”, ha afegit el conseller de Barcelona en Comú, Felipe López-Aranguren. “Saben que han de sortir el mes de gener i per tranquil·litat de tothom, esperem que no sigui necessari utilitzar la força”, concloïa. Actualment la casa ocupada no amenaça a ruïna immediata, tot i que una de les bigues de fusta està afectada per tèrmits, segons s’extreu de l’informe que va elaborar una organització d’arquitectes independent.

Després de vanagloriar-se pel “manteniment del conjunt de les cases, quan el Pla General Metropolità (PGM) no contemplava la seva protecció”, el Govern del Districte només s’ha referit a l’enderrocament del mur del carrer del Pont com “una situació que pot passar de vegades quan es fan obres i que mai es pot preveure”. En total, l’expropiació del conjunt de les cases ha costat més de 600.000 euros a les arques públiques.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt