El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La transformació de Sant Andreu en 80 instantànies

Andreuencs

De fons, el passeig de Torras i Bages tal com el coneixem avui dia. En un primer pla, la imatge superposada d’un enorme forat al terra d’aquesta mateixa via ens recorda que el metro no sempre havia estat allà. L’exposició ‘Sant Andreu Abans i Ara’ recull al voltant de 80 refotografies, imatges del mateix lloc amb anys de diferència, que narren els efectes de les transformacions urbanístiques -i les implicacions d’aquestes- del darrer segle. La mostra, que ja es va poder veure durant aquest estiu a l’Espai Gràfic, s’obrirà per segon cop al públic a l’Ateneu l’Harmonia del 15 al 30 de novembre.

 

La fotògrafa que ha captat aquestes instantànies, Cristina Pla, explica que la tècnica de la refotografia li ha permès unir la seva gran afició per la fotografia històrica i la passió per Sant Andreu, on ha viscut tota la vida. L’exposició inclou imatges de diverses temàtiques i espais, des de carrers i places principals, fins a antigues portalades d’establiments i cases d’andreuencs. Algunes de les fotografies que s’inclouen a l’exposició mostren esdeveniments històrics per la transformació de Sant Andreu, com les obres del metro de Torras i Bages l’any 1966,  la talada d’arbres del passeig del mig de la rambla Fabra i Puig per tal convertir-lo en una via ràpida el 1969, o la col·locació d’una placa a la casa on va néixer Ignasi Iglésias l’any 1930.

En canvi, altres imatges es limiten a retratar moments de la quotidianitat, com esecenes a peu de carrer o famílies posant davant els seus comerços, que permeten percebre les diferències tant urbanes com socio-culturals entre l’abans i l’ara. I és que segons confessa Pla, en entrar en contacte amb aquesta tècnica es va adonar que si la traslladava a Sant Andreu seria una manera de comprovar com actualment conviuen espais que han canviat dràsticament en 50 anys amb racons que es conserven tal com es van fotografiar durant el primer terç del segle XX.

A més, com a novetat, en aquesta segona mostra de l’exposició es podran veure un seguit d’imatges realitzades pels alumnes de segon de l’ESO de l’Institut Doctor Puigvert. Aquestes refotografies, tal com explica Pla, són el resultat d’una excrusió que va fer conjuntament amb els estudiants del centre en el marc d’un projecte sobre el Rec Comtal.

Tot i que hi ha diferents maneres de posar en pràctica la refotografia, com per exemple superposar les imatges a través de propgrames d’edició fotogràfica, l’autora de la mostra ha optat per no eliminar la petjada humana de les imatges mantenint la mà que sosté la instantània més antiga per tal de “deixar l’empremta de manera que aquesta resulti més propera”, però també amb la intenció que esdevingui la signatura de l’artista, ja que, com confessa, aquesta és l’única manera en la que li agrada sortir a les seves pròpies fotografies.

Periodista especialitzada en les Humanitats i coordinadora de les seccions de Cultura i Opinió. En l'actualitat també exerceix com a periodista a El Periódico de Catalunya. Anteriorment ha treballat en mitjans com l'Agència Catalana de Notícies (ACN) i el Canal150 de Santa Coloma de Gramanet.

1 Comentari

  1. Referent a la refotografia de “la dona amb la nena”, us he de dir que no pensaba que hagués tingut tant d’èxit, ja que l’he vist en varis llocs de Sant Andreu. Aquesta foto la va fer el meu pare, i les protagonistes son, la meva mare i la meva germana.
    Salutacions
    Andreu.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Andreuencs

Vés a dalt