El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La bellesa més enllà de l’estètica, al Centre d’Art Contemporani

Cultura

Què és la bellesa? És estètica o desborda aquest concepte? Amb l’objectiu d’analitzar totes les definicions, el Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats posarà en marxa aquesta setmana un cicle de seminaris conduïts per Oriol Fontdevila on participaran els artistes que han participat en l’exposició que ell mateix ha comissariat: ‘La transformació sensible’. En paral·lel, l’assistent també podrà comptar amb les reflexions de Núria Güell, responsable de l’exposició retrospectiva ‘Tot ordre es vol pur’.

 

Tal com reflecteix la carta de presentació del cicle de seminaris, cal començar a analtizar la bellesa més enllà del subjecte, per tal d’entendre-la com a part de l’objecte. “Amb aquest seminari es recorreran diferents perspectives, revisant com la bellesa queda avui en dia implicada en projectes artístics que busquen incidir en contextos socials i assolir rellevància política“, relaten, tot escapant del vessant estètic.

La primera de les sessions del seminari se celebrarà dimarts 28 a les 17 hores al Centre d’Art, on es comptarà amb la presència de Núria Güell i Patrícia Esquivias. Totes dues artistes reflexionaran a ‘La bellesa inconfessable’ sobre com la pràctica artística compromesa socialment ha renegat sovint de la bellesa, tot i que existeix una possibilitat d’analitzar les seves les qualitats sensibles en el camp de la matèria. Un punt de vista que podria ajudar a comprendre aspectes relacionats amb les crisis ecològiques i humanitàries, entre d’altres.

La segona de les sessions serà la de dimecres i portarà per nom ‘La bellesa intencional’. Aquest cop seran Amica Dall (Assemble) i Julia Ramírez-Blanco els qui tractaran d’analitzar com la bellesa no es troba sols als ulls de qui la mira, sinó que també forma part del món que habitem. “La bellesa és un multiplicador de la libido, de l’energia afectiva, així com inclús de les possibilitats cognitives i organitzatives, de manera que probablement cap mode d’existència ni de vida en comú prosperaria sense aquest component”, avancen.

Per últim, la trobada ‘La bellesa postestètica’ reunirà dijous a Javier Peñafiel i Rita Rakosnik per parlar sobre la necessitat de “generar una comprensió de la bellesa que vagi més enllà del seu moment estètic“. “Es fa urgent una actualització del pensament sobre la bellesa, així com probablement deslligar-la de la concepció idealista que l’ha impregnat els darrers segles”, exposen des d’una interpretació més ajustada al realisme.

Totes tres sessions són obertes i gratuïtes, i només requereixen d’una inscripció prèvia a activitats-centredart@bcn.cat.

Fotografia | Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt