El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Sant Andreu recuperarà la Ballada a la Fresca de l’Esbart Maragall

Cultura

Després d’un any atípic marcat per la pandèmia, la cultura de mica en mica reprèn la normalitat. Una regularitat en espectacles i activitats on l’Esbart Maragall no ha volgut faltar. Després d’haver de suspendre l’edició de l’any passat, enguany Sant Andreu de Palomar podrà celebrar de nou un dels seus esdeveniments més icònics: la Ballada a la Fresca. Un acte que tornarà a poser-se celebrar a la plaça d’Orfila el proper 3 de juliol a les 22 hores.

 

Tal com ha confirmat l’organització, aquesta desena edició de Ballada a la Fresca anirà dedicada al mestre Manuel Cubeles, en consonància amb tota la sèrie d’actes commemoratius per l’any Cubeles que ha promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. De fet, cal tenir en compte que el mateix mestre va formar part del mateix Esbart Maragall l’any 1940, tot i que aleshores s’anomenava Agrupación Folklòrica Iuventus per la impossibilitat de rebre el nom d’un poeta català.

La petjada de Cubeles a l’entitat andreuenca no va ser pas minsa, ja que la seva tasca va servir per donar el tret de sortida a la renovació de la dansa catalana, on no va oblidar la creació d’una nova tècnica per als dansaires. En paral·lel, també cal destacar com la feina del mestre també serviria per incorporar al món de l’esbart les danses mallorquines i del País Valencià, tot i la impossibilitat de ballar només en català. Una qüestió lingüística que cal tenir en compte, sobretot en el moment d’apreciar la tasca de Cubeles respecta a l’impuls cultural que va fer al costat dels grans músics del país, com Rafael Ferrer o Joaquim Serra.

Va ser precisament en aquest context que l’Esbart Maragall es convertiria en el primer esbart a reprendre la seva activitat a tot Catalunya. Tot plegat, gràcies al suport que va rebre de l’Església catòlica tant a Sant Andreu com a Montserrat, on les relacions que tenia l’aleshores president de l’entitat, Josep Benet i Morell, amb l’Abadia van esdevenir claus.

En paral·lel a l’homenatge a Manuel Cubeles, l’entitat també aprofitarà la Ballada a la Fresca per presentar el seu darrer espectacle, Línia i Llum, el qual pujarà a l’escenari de la plaça d’Orfila amb només vuit setmanes d’assaigs; tot un rècord obligat pel context sanitari. Tot i el poc marge de preparació, l’objectiu és clar: repetir una gira tan exitosa com la que va tenir l’espectacle Nues, el qual encara té programats diferents passis a escenaris com el de l’Auditori de Castellbisbal, el del Teatre Metropol de Tarragona, el Carme o l’escenari central del Parc de la Ciutadella, dins el MAC FESTIVAL de les Festes de la Mercè.

Fotografia | Nues // Esbart Maragall

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt