El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Sant Andreu estrena el ‘porta a porta’ entre la inquietud i els dubtes

Societat

En marxa. Des d’aquest mateix dilluns el servei de recollida de residus ‘porta a porta’ ja ha començat a rodar al sector nord de Sant Andreu i aquesta nit de dimarts serà el torn del sector sud. Un nou model que pretén incrementar la taxa de reciclatge fins als objectius de sostenibilitat fixats per la Unió Europea. Ara bé, tot el veïnat ha acollit el nou sistema de la mateixa manera? Ni de bon tros: mentre que l’associació de veïns de Sant Andreu de Palomar (la més gran del territori) forma part del nucli impulsor, d’altres ciutadans a títol individual ja s’han començat a organitzar a través de les xarxes socials per aturar el canvi.

 

Moguts per la convocatòria de premsa de l’Ajuntament de Barcelona on es preveia la presència del regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, fins a una trentena de persones que s’estan organitzant per frenar el nou model -que caricaturitzen amb el malnom de “porca a porca”- va decidir baixar al carrer i demanar explicacions directament al regidor. Pel seu infortuni, però, el regidor no es va presentar per “problemes d’agenda”, segons van comunicar in situ fonts del consistori. Tot i el contratemps, l’àmplia majoria de congregats al carrer de Pare Secchi va decidir fer seguici fins a Rubén Darío rere els mitjans de comunicació, els tècnics del projecte, l’equip d’inspectors, el camió de les deixalles i els escombriaires. Tota una escena digna del cineasta Luís García Berlanga.

Però… com se’n va anar a dormir Sant Andreu? Amb molts menys cubells d’orgànica i paper del que els tècnics esperen que es baixin els vespres vinents. “Aquest dilluns és un dia especial, perquè és festiu, molts veïns i veïnes han tornat del pont i podria ser que no tinguessin gaires residus a casa seva, així que imagino que els cubells aniran en augment els propers dies”, sostenia la coordinadora del projecte, Marta Fabra. De fet, des de l’equip tècnic s’ha valorat positivament com d’endreçats han sigut els veïns amb els seus cubells, sobretot quan la immensa majoria no tenia experiència prèvia i no sabien si els havien de deixar o a la porta de la finca, o a les voreres. “Tots els veïns i veïnes han rebut el seu quit amb les bosses, el butlletí informatiu… però si hi ha més dubtes, hi haurà tot un equip d’educadors disposat a corregir les incidències que puguin sorgir sobretot aquests primers dies”, afegeix Fabra.

És aquest equip d’educadors l’encarregat d’inspeccionar i vetllar perquè veïns i comerciants s’adaptin al nou sistema de recollida. Una voluntat pedagògica que té com a objectiu final el fet que els escombriaires no hagin de deixar cap bossa al cubell o sobre la vorera amb l’etiqueta de ‘no recollit‘ després de trobar barreja de fraccions. La raó: són aquests professionals els que al final analitzen visualment cada bossa que recullen i que la identifiquen amb els lectors que porten al canell. Unes dades que després “queden per saber i enfocar on hem de sumar esforços i fer pedagogia, educar i corregir determinades pràctiques”, assevera la coordinadora respecte a la polèmica sorgida arran la possible violació de la intimitat.

Els escombriaires deixen un adhesiu on diu ‘no recollit’ a aquelles bosses que contenen fraccions diferents de les que s’han de reciclar o que estan fora del cubell // DGM

Tot i això, des de l’equip tècnic admeten que només serà el pas del temps el que ajudi a la població a adquirir els nous hàbits: “Els canvis sempre porten inquietuds, així que el temps dirà, però tot l’equip esperem que els dubtes vagin disminuint un cop la gent pugui veure com funciona el sistema”. Una habituació que el gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, Frederic Ximeno, constata que sempre es produeix a tot arreu on comença a funcionar el ‘porta a porta’: “Tenim 300 ‘porta a porta’ a tota Catalunya i els primers dies sempre és normal que es produeixin queixes, però per això està l’equip: per ajudar, explicar i resoldre; no és la primera vegada que s’aplica aquest sistema ni a Barcelona ni a Catalunya”.

En canvi, el que sí que és novetat al territori andreuenc és la maquinària que faran servir els professionals de la neteja. Mentre que el gran canvi haurà d’esperar a la posada en marxa de la fase dos un cop la població torni de l’estiu, des d’aquest dilluns que per Sant Andreu ja circula l’únic i més gran camió d’escombraries 100% elèctric de tot l’Estat. Conjuntament amb la resta de vehicles, la idea és que tot l’equip d’escombriaires tingui enllestida la recollida de fraccions cada nit cap a les 5 hores de la matinada.

1 Comentari

  1. Els bolquers van al rebuig i el rebuig es recull un cop per setmana. Tinc dos nenes petites que no caguen pas un cop per setmana. La merda de set dies a casa no es viable. PROU!

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt