El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Tres Tombs de Sant Andreu, any 1963. Andreu Pujadas Pedragosa al pescant. Carrer Malats cantonada plaça Orfila. Fons família Marfull-Pujadas.

90 anys fent Tres Tombs per Sant Andreu

Cultura

L’ADN dels cavalls corre per la sang d’un dels més il·lustres organitzadors dels Tres Tombs de Sant Andreu. “El meu avi treballava amb el transport de cavalls i quan va morir precisament em vaig iniciar amb aquests animals”, explica Gildo Serrano. Igual que ell, són molts els andreuencs que esperen amb il•lusió la festivitat de Sant Antoni, que enguany celebra la seva 90a edició pels carrers del poble.

 

“Als anys 90 els ajuntaments es van dedicar a preservar aquesta celebració, al cap i a la fi es tracta d’un homenatge al cavall” assegura Serrano. A Sant Andreu sempre hi ha hagut molta tradició al voltant de Sant Antoni. En els seus origens sortia pràcticament tot el poble a fer els tombs, ja que per cada dues cases hi havia un cavall aproximadament.

L’edat d’or, però, va començar a formar part del passat i cap als anys 70 la tradició va estar a punt de desaparèixer en baixar la participació. “L’Ajuntament de Sant Andreu ho va evitar mitjançant un conveni amb el barri de Sants i Badalona, perquè no es solapessin les dates”, expliquen des de l’actual organització. La cavalcada d’aquest diumenge efectuarà la seva sortida a les 11:30 hores del migdia a la plaça Orfila, però no serà fins a les 12 hroes que el mossén de la Parròquia beneeixi als animals.

El recorregut dels Tres Tombs passarà pels carrers de Sant Adrià, Segre, Plaça d’Orfila-Passeig Torras i Bages, Joan Torras, Passeig Torras i Bages-carrer Palomar, Gran de Sant Andreu, Rambla Fabra i Puig (canviant de sentit a l’alçada del carrer Concepción Arenal) – Rambla 11 de Setembre, Josep Soldevila, i Sant Adrià. Cal recordar que amb motiu de l’esdevediment, el trànsit es veurà afectat.

La festivitat de Sant Antoni està cada vegada més estesa arreu del territori català. Actualment hi ha més de 90 entitats federades dels Tres Tombs. Això vol dir que casi cada cap de setmana, entre gener i octubre, es porta a terme aquest acte popular en alguna localitat catalana.

 

Fotografia | Tres Tombs de Sant Andreu, any 1963. Andreu Pujadas Pedragosa al pescant. Carrer Malats cantonada plaça Orfila. Fons família Marfull-Pujadas.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt