El diari independent de Sant Andreu de Palomar

David Melero: “La música ens remou sobretot en situacions excepcionals”

Cultura

Sis anys després de posar en marxa Ratman Sound, els discjòqueis David Melero i Gerard Cabrera, s’han topat de cara amb la crisi del coronavirus. Un obstacle que ja va castigar en primer terme a tot el món cultural amb les restriccions als esdeveniments, però del que ara Melero n’ha volgut fer una oportunitat tant pel benestar del veïnat de Sant Andreu, com pel propi. Com? Amb sessions inèdites de música des del seu balcó de la rambla de Fabra i Puig.

 

El teu és un cas de confinament en plena soledat.
El projecte de DJ el tinc en marxa amb el meu amic Gerard Cabrera, però ell no viu amb mi i els meus tres companys del pis d’estudiants han marxat amb les seves famílies. Amb tot l’avorriment que això comporta, vaig posar-me a pensar com podia ajudar al veïnat i sentir-me bé amb mi mateix i se’m va ocórrer punxar música en directe. Aquí a casa tinc tot l’equip i com que ja havia vist vídeos de gent que ho feia per Instagram, vaig pensar que potser seria millor preguntar als veïns per Facebook què els podria semblar la idea.

Va tenir bona acceptació la iniciativa?
Em feia por per si a algú li podia molestar, però el retorn que em van donar els veïns és que estaven molt receptius a escoltar alguna sessió. Arran d’això, vaig pensar fer-ho només entre les 19:45 i les 21 hores, amb una pausa de cinc/deu minuts a les 20 hores per respectar els aplaudiments als metges, els professionals sanitaris i a totes les persones que lluiten contra el virus. A més, la idea no era fer-ho cada dia, perquè sinó sí que es podia fer més pesat. Més aviat ho he volgut encarar com un esdeveniment que succeeix cada certs dies.

Per ara totes tres sessions que has celebrat han tingut molt bona acollida.
DJ Ratman té un estil propi que es basa en l’electrònica, el rock i la música catalana, però per poder tenir a tothom content sabia que havia d’adaptar el que feia. Per això el primer dia vaig posar electrònica i hits en general, el segon els temes més guais dels darrers anys i l’última tarda de dilluns vaig fer una festa temàtica dels ’70, ’80 i ’90. De fet, jo sempre he confessat estar enamorat d’aquestes dècades i que m’hauria agradat viure-les. Va funcionar molt bé aquella sessió.

En una publicació a Facebook comentaves que havia sigut un dels teus millors bolos.
La idea senzillament és aportar el que humilment puc. En realitat és una cosa per a tots dos: pels veïns i per mi. Jo estic sol i soc conscient que els éssers humans necessitem l’escalf de les persones i socialitzar. Ara m’he adonat que amb això m’ho passo molt bé i que amb la música realment connecto amb el barri.

Ha de ser ben peculiar aquesta connexió quan estàs al balcó i el carrer és buit.
Sí, però quan afluixo el volum i animo a la gent, ells em responen i s’animen. Al segon bolo que vaig fer quan m’acomiadava dels veïns cap a les 21 hores per respectar a la gent que treballa o necessita descansar, vaig escoltar com des d’alguns balcons demanàvem que l’endemà volien més. Veure que a la gent li agrada em fa sentir molt bé. Al cap i a la fi, la música ens remou sobretot en situacions excepcionals com l’actual.

Com a creador, què trobes que et manca aquests dies?
A casa sempre he tingut més o menys ganes de fer música. Mai he fet de compositor, però sí que preparo mescles, remixes o mashups. Ara, com tots tenim més temps, m’hi puc dedicar molt més, però alhora també t’envolten altres preocupacions. Jo mateix no estic gaire segur de poder continuar en aquest pis, perquè als meus companys els han anul·lat les classes i deixaran de viure aquí, de manera que, segurament, al maig hauré de marxar. Tot i estar tancat i tenir temps, el neguit i el moment que vivim fa que no tinguis les ganes o la força per fer el que hauries de fer.

Ara que t’has donat a conèixer entre els veïns, t’agradaria punxar mai per la Festa Major de Sant Andreu?
Fa cosa de dos anys vam punxar a una festa de l’Ateneu l’Harmonia i una vegada vaig haver de substituir un dels DJ que hi havia programats a la Festa Major Reivindicativa als Jardinets de Can Fabra. Ara, tampoc va ser un bolo oficial de DJ Ratman, pel que m’agradaria i m’encantaria estar com a tal a l’FM.

Quan et tornarem a escoltar?
Divendres vinent, a les 19:45 hores com sempre, amb una sessió dels millors hits.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt