Aquarel·la del llibre 'Sant Andreu de Palomar Il·lustrat' / CÈLIA VALLÈS

Els 31 racons de Sant Andreu, en aquarel·la

Cultura

La fotografia genera nostàlgia, record. Capta un precís moment. Un segon de llum que queda atrapat en el temps. Si més no, hi ha una segona art que va més enllà: l’aquarel·la. Una art gràfica que no només recrea l’objecte tangible gràcies al batibull de pintures, sinó que també expressa els sentiments del seu artista. Les emocions de qui sosté el pinzell. I en aquest cas, la passió de qui capta l’escenari. Tot i jubilar-se anys enrere, Cèlia Vallès ha volgut retornar professionalment a les arts gràfiques. Aquest cop, per redibuixar els racons de Sant Andreu. En total, 31 espais que tot andreuenc coneix i guarda en la seva memòria.

 

No, “no és un llibre dens, però tampoc és un volum qualsevol”, explica l’editor de ‘Sant Andreu de Palomar il·lustrat‘, Pau Vinyes. Al cap i a la fi, “és un llibre per regalar”, incideix. Un àlbum d’imatges que trasllada al lector a temps passats. A la seva infància o a la seva adolescència. A on s’amagava per quedar amb una cita, o a on es va acabar donant el ‘sí, vull‘. Imatges que valen per mil paraules; dibuixos que només precisen d’uns breus mots per acabar de trobar-se sobre si mateixos.

En aquest sentit, les il·lustracions només pretenen ser un record per aquells que van marxar a viure fora de Sant Andreu, així com una guia pels que s’hi han decidit instal·lar al poble fa poc temps. De fet, la seva estructura interna cerca complir aquesta missió. Acompanyar al lector. Que comenci a caminar a les portes de la Parròquia, que viatgi pels carrerons del Casc Antic i que clogui les planes al cementiri. 31 escenaris imprescindibles; 31 espais que Vallès només podia recopilar com ella millor sap fer: amb la paleta de colors.

Segons assenyala Vinyes, ‘Sant Andreu de Palomar il·lustrat‘ no serà fill únic. D’aquí a pocs mesos, per Sant Jordi, tindrà un nou germà. Aquest, gracienc. Cal destacar, però, que en aquest cas no seran Vinyes i Vallès els qui atrapin els racons de la insigne Vila, sino dos veïns de renom. I, ja pel proper Nadal, l’il·lustrat serà de Nou Barris. Però… “temps al temps”, apunta l’editor. Les tintes andreuenques encara han de reposar sota els arbres del present Nadal. Festes en les quals hi haurà tot un seguit de persones que “no podran estar a taula amb les seves famílies”, recorda Vinyes en al·lusió als presos polítics.

En aquest sentit, el pròleg havia de ser escrit pel vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, actualment veí de Sant Vicenç dels Horts, però andreuenc de naixement. Més concretament, del carrer de Servet i fill de treballadors del Mercat de Sant Andreu. Si més no, les circumstàncies polítiques han impedit que Junqueras complís “excepcionalment” amb la petició de l’editorial Llop Roig. Un fet, però, que ha tingut el seu retorn en format de dedicatòria, explica Vinyes: “El llibre està dedicat a ell com a tota la resta de presos polítics”. El volum ja està a la venda als quioscos i llibreries de Sant Andreu.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*