El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Cinc famílies refugiades seran expulsades de la Casa Bloc

Societat

Cinc famílies refugiades amb nens que s’allotgen a la Casa Bloc han alertat en un comunicat que aquest proper mes de maig seran expulsades de l’equipament. Segons consideren, la seva situació és molt greu, ja que un cop marxin de l’edifici en el que viuen de forma provisional, no podran pagar cap habitatge com a conseqüència de l’increment dels lloguers.

 

Les famílies afectades lamenten que se’ls hagi donat un ultimàtum per abandonar el centre d’acollida. Tal com asseguren en el comunicat, aquesta ordre s’ha dictat des del Ministeri, institució que fins ara s’ha responsabilitzat d’ells, en trobar-los un sostre i ajudar-los en la seva manutenció. Però si bé aquest suport està contemplat en el marc de protecció estatal, un cop s’esgota el seu calendari, les persones refugiades s’han de buscar la vida.

“Ens hem esforçat a trobar un lloguer que concordi amb les nostres possibilitats econòmiques, però no tenim l’aval del govern o de les ONG“, expliquen. A més, les famílies afegeixen la dificultat que els provoca entrar al lliure mercat de lloguer, quan aquest “està en plena pujada de preus”.

Davant la possibilitat d’allotjar-se en un hostal, les persones afectades es neguen a acceptar cap oferta, ja que la contemplen com donar “una passa enrere”. A més, detallen els problemes que generaria aquesta vistiplau a les famílies que ja han matriculat els seus fills a l’escola, així com l’encariment del nivell de vida. Tal com recorden, les habitacions dels hostals no tenen cuina.

“Vivim una gran angoixa i preocupació”, assenyalen els qui, ara com ara, ja se senten “en situació de carrer”. Per aquest motiu, les famílies reclamen que se les tingui en compte i que es duguin a terme els compromisos fets públics per la ciutadania, i sobretot, pel secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós. Davant d’aquesta circumstància, les persones refugiades es presentaran aquest dimecres davant l’oficina d’Amorós per demanar una resposta que “permeti continuar amb seguretat la lluita per una integració real en aquesta societat d’acollida”.

L'equipament de la Casa Bloc és un exemple d'integració social / ARXIU
L’equipament de la Casa Bloc és un exemple d’integració social / ARXIU

De fet, el passat mes de gener la Generalitat va presentar un programa per ajudar a les persones refugiades que no s’haurien pogut integrar en la societat, un cop el pla estatal els deixés de donar cobertura. Aquest programa de la conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies preveu dotar als afectats d’una prestació econòmica de 400 euros, aproximadament. Amb aquests diners, el que busca la Generalitat és cobrir les necessitats bàsiques d’aquestes persones durant un any (com a màxim).

La Generalitat, però, ha exigit a l’Estat “que no s’amagui” i es responsabilitzi de la situació d’aquestes cinc famílies de la Casa Bloc. Segons ha declarat Amorós a l’agència Europa Press, cap família es quedarà al carrer: “En tots els casos trobarem una solució”.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt