El restaurant L’Andreuenc ha triomfat aquest diumenge a la Fira MOS de Lleida, on s’ha coronat com el millor establiment d’esmorzar de forquilla de Catalunya en la gran final de la Lliga del Porc i la Forquilla 2025. El plat guanyador, elaborat pel cuiner Juli Alcoriza, ha conquerit el jurat amb una combinació irresistible: botifarra de perol feta a casa, mongetes del ganxet i sípia bruta, un clàssic de mar i muntanya que ressalta la tradició gastronòmica catalana amb un toc d’originalitat.
La final, que ha reunit més de 250 persones, ha enfrontat 12 restaurants finalistes de les quatre demarcacions catalanes, amb plats on el porc era el protagonista, com tripes, peus, capipota o cassoles. De fet, Alcoriza ja va superar la semifinal de la demarcació barcelonina del 7 de setembre amb un melós de porc farcit de múrgoles amb salsa de porros i formatge La Cleda amb tòfona.
El jurat, format per experts del sector, ha destacat la qualitat i l’arrelament del plat de L’Andreuenc. La competició, la primera d’aquest tipus a Catalunya, ha nascut per posar en valor l’esmorzar de forquilla, una tradició ben viva. La Fira MOS, emmarcada en les festes de tardor de Lleida, ha debutat com a reformulació de la Fira de Sant Miquel, amb un enfocament familiar i gastronòmic.
Per la seva banda, el restaurant ubicat al carrer de Neopàtria, 87, ha destacat a través de les seves xarxes socials que, per la seva part, “som tots uns currants que volem deixar la nostra empremta en aquest petit gran tros de terra com és Catalunya, i què millor que fent-ho amb la nostra cuina i defensant els esmorzars de forquilla que tant ens identifiquen”.
Fotografia | Juli Alcoriza, del restaurant L’Andreuenc, amb el trofeu de guanyador // Lliga del Porc i la Forquilla