El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Farmàcia Estaún: la salut més enllà del medicament

Contingut patrocinat

La Farmàcia Estaún no és una farmàcia. Bé, no només una farmàcia. És la sensació que queda després de visitar el seu immens doble local al passeig de Santa Coloma amb passeig de Torras i Bages. En un local, la farmàcia en si, un ampli espai en què tenen gran protagonismes les seves especialitats: fitoteràpia i aromateràpia. En l’altre local, Essencial Salut, un autèntic centre de salut amb consultes específiques de podologia, quiropràctica, acupuntura i fins i tot una sala on fan ioga.

 

L’Essencial Salut és una extensió de la Farmàcia Estaún. “Volem que entre un espai i l’altre hi hagi comunicació, fem treball en equip per treballar en la mateixa direcció: millorar la salut de les persones“, afirma la propietària, Victòria Estaún, en conversa amb L’Exprés de Sant Andreu, que parla de l’Essencial Salut com “un lloc on fer barri”. El local té molta rellevància en aquesta zona fronterera amb la Trinitat Vella, que queda allunyada del centre de Sant Andreu, així que ha esdevingut un lloc de trobada. “Hi ha grups que venen a fer tallers de moviment per a persones grans i després ja van a fer un cafè; veure que ajudem a fer barri em fa sentir molt orgullosa”, afirma Estaún, satisfeta.

Victòria Estaún té una llarga trajectòria al darrere. No només és farmacèutica, sinó que també és biòloga. De fet, es dedicava a fer recerca relacionada amb plantes, i algunes anaven íntimament lligades a la fitoteràpia (teràpia amb plantes). Per exemple, va analitzar com afecta la microflora present en el substrat de la planta en els principis actius que es poden obtenir de plantes medicinals. I això explica que a la Farmàcia Estaún siguin experts en fitoteràpia i dins d’això, en una especialitat més concreta: l’aromateràpia.

Si la fitoteràpia fa tractaments amb plantes en general, l’aromateràpia ho fa a través dels olis essencials que se n’extreuen, els quals “tenen propietats diferents de les de la planta”, afirma Estaún. Però, tot i que es digui aromateràpia, no s’aplica només olorant: els olis essencials es poden inhalar, ingerir o fer servir sobre la pell. Això sí, tot dependrà de cada oli essencial i de la patologia específica, així que cal fer-ho sempre sota el consell d’un expert.

Per posar un exemple pràctic: l’efecte relaxant de la valeriana, que seria fitoteràpia, es podria aconseguir amb olis essencials de lavanda o mandarina. “Un avantatge de l’aromateràpia és que l’efecte és molt més ràpid, i ho fa ideal per a processos aguts en què veurem una resposta en molt poc temps”, destaca la farmacèutica i biòloga. En fitoteràpia els efectes no són tant instantanis però són igualment ràpids comparats amb altres teràpies com ara les flors de Bach, que són més a llarg termini.

El bagatge d’Estaún com a biòloga li ha permès “veure la malaltia d’una forma més global: no només és important el símptoma, sinó també tot l’entorn“, assegura. Ho posen en pràctica en el dia a dia. Per exemple, a qui s’ha de prendre un antibiòtic, li poden aconsellar un probiòtic per contrarestar els efectes secundaris que comporten. O a qui tingui una ferida, unes càpsules d’oli de rosa mosqueta per potenciar la regeneració des de dins.

Aquestes especialitats no només les posen en pràctica donant consell als clients, sinó que també organitzen activitats. Per exemple, fa poc van fer un taller d’aromateràpia, en què els participants podien crear els seus propis remeis a partir d’olis essencials, per exemple per al sol o contra les picades de mosquits. Un altre taller que van fer és el de cosmètica. Són activitats que fan a la mateixa farmàcia, a l’entrada, que “agraden a la gent i fan barri”, valora Estaún, feliç de poder aportar vida al Sant Andreu on va néixer el seu pare.

La farmàcia ja existia d’abans, però està a mans de Victòria Estaún des de fa 14 anys, quan va decidir deixar la investigació per dedicar-se al tracte directe amb els pacients. El local anterior estava al mateix passeig, uns metres més enllà, però era molt més petit. “Per la pandèmia havíem de despatxar al carrer, va ser molt complicat”, recorda Estaún. Això va ser un impuls per buscar un local més gran. A més de poder crear l’Essencial Salut, la farmàcia en si ja és molt gran, amb grans espais pensats perquè les cadires de rodes puguin moure’s amb facilitat, i un apartat on poder prendre la tensió, fer proves de glucosa, medir el colesterol o fins i tot fer proves per ensenyar als pacients a fer la força adequada per a prendre els inhaladors.

En aquest espai reservat fan les entrevistes per al Servei Personalitzat de Dosificació (SPD), en què preparen tots els medicaments d’un pacient organitzat per dies de la setmana i franges horàries. Però va més enllà de col·locar les pastilles en un pastiller. “Repassem tota la medicació que té receptada i si veiem alguna cosa que no ens quadra ho comentem amb el metge”, explica la farmacèutica. La raó principal de l’SPD és assegurar-se que el pacient prengui els medicaments en la dosi que toca i en l’horari adequat. “Hi ha una pacient que no li paraven de posar nous medicaments per a la tensió perquè no millorava, i va ser començar a organitzar-li amb SPD i va millorar al moment, vam concloure que abans no s’ho prenia”, afirma, satisfeta de veure que pot contribuir a la millora de la vida de la gent.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Contingut patrocinat

Vés a dalt