El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Cúpula de la parròquia de Sant Andreu / DGM

Compte enrere per rehabilitar la cúpula de Sant Andreu

Economia

Habemus adjudicació. Entre les vuit empreses que es van presentar al concurs públic, l’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha designat a l’empresa Rècop Restauracions Arquitectòniques com a encarregada per rehabilitar la cúpula de l’Església de Sant Andreu de Palomar. En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que la inversió (1,1ME) no la durà a terme només l’organisme de la Generalitat, sinó que es pagarà a tres parts per igual entre l’Incasòl, l’Ajuntament i l’Arquebisbat de Barcelona.

 

La formalització de l’adjudicació arriba després d’anys de demores i la paralització de la Generalitat per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Tal com va reconèixer a L’Exprés de Sant Andreu el rector de la Parròquia, Josep Soler, tot el projecte estava gairebé a punt de dur-se a terme fins que al final els fets de l’octubre de 2017 el van deixar encallat als despatxos. Mesos després, la mateixa parròquia i els historiadors andreuencs van demanar a l’administració que es posés les piles amb el projecte.

Finalment a finals de gener de 2019 l’Incasòl va fer pública la licitació i ha sigut escasses setmanes enrere que ha adjudicat l’obra. Tot i això, cal tenir en compte que encara hi ha dues altres licitacions relacionades amb l’obra que no s’han tancat. Per una banda, la direcció de seguiment i execució, i per l’altra, la direcció d’obra d’arquitecte. Aspectes menors, però claus per a l’inici de l’obra (tots dos sumen gairebé una inversió extra de 50.000 euros). A data d’avui, s’espera que les obres comencin a principis d’estiu.

La restauració de la cúpula suposarà trencar amb l’skyline de Sant Andreu de Palomar mentre durin les obres (aproximadament 12 mesos), ja que l’edifici es veurà envolat per tota una sèrie de bastides. Des d’aquests, els operaris actuaran sobre la cúpula i la seva llanterna, així com sobre tot l’àmbit del transsepte. Segons la documentació a la qual ha pogut accedir aquest mitjà de comunicació, es faran servir materials que siguin menys susceptibles a les dures condicions meteorològiques que pot arribar a patir, com ara fortes pluges, calor intensa o ventades considerables.

En paral·lel, també s’actuarà sobre diferents punts de l’edifici per consolidar la seva estructura i resoldre els diferents problemes que se li han detectat, com ara humitats, esquerdes o la substitució de les canonades. Segons han observat els experts, la parròquia acumula tota una sèrie d’elements en males condicions per culpa del seu baix manteniment. Unes condicions que, com no podia ser d’una altra manera, han acabat afectant altres ítems interns, com ara les pintures de Josep Verdaguer.

Cal tenir en compte que el primer conveni que es va signar per restaurar la cúpula és del 26 d’octubre de 2006. El document, però, va ser abandonat a un calaix per culpa dels efectes de la crisi i les retallades en matèria de cultura i patrimoni. Si bé en un principi el conveni signat preveia un pressupost total de 695.000,00 € (IVA inclòs), ja cap al 2010 es va actualitzar i es va modificar el pressupost global fins a arribar als 1,1 ME.

1 Comentari

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt