El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La colla gegantera guanya el Premi Ciutat de Barcelona

Cultura

La Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar ha recollit aquest dijous al vespre el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria de cultura popular i tradicional. L’acte, celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, ha fet reconeixement a la històrica entitat andreuenca per l’exposició El Ingenio: l’aportació de Lluís Sabadell, que han comissionat Pere Seda al recinte fabril de la Fabra i Coats.

 

El jurat, format per Ester Estela, Amadeu Carbó, Anaïs Falcó, Ester Plana i Raül Sanchis, ha acordat per unanimitat atorgar el premi més prestigiós de la ciutat a l’entitat. Els arguments que han esgrimit respecte a la resta de candidats: “La qualitat en l’execució, l’esforç en la producció i la recerca realitzada”. A més, també han tingut en compte que la seva edició hagi partit d’una “entitat associativa de base“, així com “el rigor en el discurs”.

Tal com ha destacat el comissari de l’exposició, Pere Seda, al final ha sigut “gràcies” a les entitats col·laboradores que l’exposició “ha adquirit un valor incalculable”. “Volem compartir el premi amb els milers d’associacions de tot el país que de forma voluntària es dediquen a cuidar, apropar, difondre i sobretot dignificar la nostra cultura popular i tradicional”, ha afegit. La cultura tradicional i popular “una eina de gran valor transversal i d’integració a la nostra societat”, ha emfatitzat.

Davant el menyspreu amb el que sovint han de conviure les activitats de folklore, Seda ha recordat que “el folklore també és contemporani, evoluciona i segueix viu en els nostres dies”. “Ens fa mirar el passat, però ens ajuda a entendre el present”, ha analitzat. Per últim, el comissari ha fet una crida a “tenir cura” de la cultura popular: “Revaloritzem-la i no la menyspreem, perquè també ens fa ser més crítics i de ben segur també ens farà ser més lliures”, ha conclòs.

Per la seva banda, el president de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar, Maurici Arias, ha tingut un record “per a aquells que avui podrien estar aquí i malauradament no hi són“, en referència als presos polítics. “Llum als ulls i força al braç”, ha apuntat al final del seu breu discurs. La seva lliure expressió d’idees i desitjos, però, ha acabat generant polèmica entre les formacions polítiques partidàries de la unitat d’Espanya.

Davant les reiterades mostres de suport als líders catalans, els regidors de Ciutadans han decidit marxar just després que el periodista de la Directa, Jesús Rodríguez, hagi lamentat que els mitjans de comunicació diguin “polítics presos als presos polítics”. Tal com a justificat més tard la formació taronja a les xarxes socials, el seu adéu s’ha degut a la “politització d’un acte institucional amb referències constants als presos separatistes”. En la mateixa línia, el regidor del PP, Alberto Fernández, també ha marxat del Saló de Cent “perquè determinats premis només serveixen d’altaveu de l’extrema esquerra i l’independentisme“.

Per últim, destacar que la cantant i resident a la Fabra i Coats, Rosalía, no ha pogut assistir a recollir el seu Premi Ciutat de Barcelona de música, ja que actualment es troba treballant als Estats Units, segons ha explicat en un vídeo projectat. Tot i això, la cantant ha agraït el guardó, el qual ha estentit com a “especial”, ja que “ve de Barcelona”.

Fotografia | Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt