El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Tema

arquitectura

Les esquerdes de l’església obliguen a tancar el temple

Societat

L’església de Sant Andreu de Palomar, en estat crític. Després que la cúpula hagués de tornar a vestir-se amb una malla protectora derivat de les esquerdes que s’havien tornat a obrir aquest estiu, ara els problemes estructurals han acabat per escampar-se per tot el temple. Una circumstància que ha conduït a tancar l’edifici per raons de seguretat i traslladar l’activitat religiosa a l’Escola Fedac Sant Andreu.

Continua llegint

48 hores per endinsar-se en el patrimoni arquitectònic local

Societat

Un any més, el festival d’arquitectura 48h Open House tornarà a permetre al veïnat descobrir alguns dels racons més amagats de Sant Andreu de Palomar. Els dies 21 i 22 d’octubre cinc espais de l’antic poble obriran les seves portes perquè, qui vulgui, es pugui endinsar en aquest patrimoni arquitectònic. Les visites seran gratuïtes i les conduiran professionals de l’arquitectura i persones voluntàries (es recomana inscripció prèvia).

Continua llegint

El Mercat torna a la seva plaça cinc anys després

Economia

Gairebé cinc anys després de la darrera vegada que van abaixar les persianes a la plaça del Mercadal, aquest dijous els botiguers han tornat a obrir la paradeta. Una jornada carregada d’emocions i il·lusions. No només pel fet de tornar al rovell de l’ou del Casc Antic, sinó també per l’estrena d’un nou equipament cridat a representar una veritable revolució arquitectònica. De fet, aquesta vegada les recreacions virtuals que es van fer anys enrere han fet molt curt i ara l’edifici està cridat a ser espai de pelegrinatge no només dels cuinetes de Sant Andreu, sinó també d’aquells arquitectes que vulguin aprendre a fer un mercat. La seva responsable? Blanca Noguera, arquitecta en cap de l’equip tècnic i d’arquitectura de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Continua llegint

L’Ajuntament tracta de salvar ‘in extremis’ les Cases del Pont

Societat

L’Ajuntament de Barcelona ha tret a licitació aquest divendres les obres per consolidar les estructures del conjunt de cases històriques del carrer del Pont. Més concretament, el consistori vol salvaguardar ‘in extremis’ les cases número 6 i 8, les quals són les més malmeses i les que fa més anys que pateixien d’abandonament municipal. A hores d’ara, el consistori només planteja invertir 93.592,84 euros (sense IVA), ja que en el mateix informe admet que encara “s’està estudiant quin ús es pot donar a les cases i quin caràcter caldrà donar a l’equipament”.

Continua llegint

Les entitats se senten “marginades” del projecte de l’estació de La Sagrera

Societat

Com una galleda d’aigua freda. Així ha caigut sobre el moviment veïnal l’anunci del projecte arquitectònic guanyador que definirà l’estació intermodal de La Sagrera. Segons denuncien, després de més de 20 anys treballant amb l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri per definir i impulsar la infraestructura, aquest dimarts s’han hagut d’assabentar per la premsa de com serà el nou edifici de viatgers.

Continua llegint

Els pisos de la Fabra i Coats guanyen els Advanced Architecture Awards

Societat

Només un any després de ser entregats als seus nous inquilins, la quarantena d’habitatges de la Fabra i Coats i l’equipament integrat de la colla castellera ja han rebut el primer reconeixement arquitectònic. Més concretament, el projecte ideat pel despatx Roldán Berengué Arquitectes s’ha imposat en la categoria de ‘construcció industrialitzada’ en els Advanced Architecture Awards 2020. Uns guardons essencialment d’àmbit estatal, que busquen reconèixer “el treball, lideratge i esforç d’aquelles empreses i professionals que aposten per la transformació, la disrupció i la innovació”.

Continua llegint

L’Ajuntament reinicia els tràmits per protegir la Capella dels Segadors

Política

“Un malentès entre departaments”. Així ha justificat la regidora de Sant Andreu, Lucía Martín, el fet que la Capella dels Segadors no s’arribés a declarar mai com a Bé d’Interès Local, tot i que l’inici del procediment hauria d’haver començat fa quatre anys. Va ser aleshores quan la majoria del Ple del Districte, a proposició de CiU, va elevar a la plaça de Sant Jaume la necessitat de protegir el complex històric. Des d’aleshores, però, res s’ha mogut a l’Ajuntament de Barcelona.

Continua llegint

Surt a licitació el disseny de la futura estació de La Sagrera

Societat

Després d’anys d’espera, finalment Barcelona Sagrera Alta Velocitat (BSAV) ha tret a licitació el projecte constructiu de l’arquitectura, les instal·lacions i la urbanització de l’estació intermodal de la Sagrera per un import màxim de 5,2 milions d’euros (sense IVA). Aquest paquet es tracta, ni més ni menys, que del disseny definitiu de l’estació de viatgers, ja que les tasques que actualment es poden observar corresponen a la construcció de tot l’esquelet de formigó i a la col·locació de l’entramat ferroviari per dins.

Continua llegint

La capella dels Segadors, 380 anys després del Corpus de Sang

Societat
Corpus de Sang

7 de juny de 1640. Els sometents de Sant Celoni de Blanes i tot de pagesos de la Catalunya interior es congreguen a la Parròquia del Sacrament Vell (actualment coneguda com la Capella dels Segadors), prenen el Sant Crist i enfilen el camí cap a Barcelona. L’objectiu: marxar contra les forces del Comte-Duc d’Olivares que pressionaven i saquejaven les poblacions catalanes sota el pretext de la guerra contra els francesos. Una marxa que coincidiria amb la festivitat del Corpus i que acabaria amb l’assassinat del virrei Dalmau III de Queralt. 380 anys després d’aquella Revolta dels Segadors, però, el símbol material que encara perdura segueix abandonat a la seva sort.

Continua llegint

Pressionen al nou Govern català perquè salvi la cúpula

Societat
Cúpula de la parròquia de Sant Andreu / DGM

Si bé el passat 2017 el conveni per reformar i salvar la cúpula de la Parròquia de Sant Andreu va estar a punt de tirar endavant gràcies a l’empenta financera de l’Ajuntament, l’Arquebisbat i la Generalitat, el cessament del Govern català va deixar el document orfe de les signatures dels consellers responsables de Territori i Cultura. Ara, però, amb l’aixecament del 155 i la recuperació del control sobre els comptes catalans; els historiadors i la parròquia pressionen al nou executiu perquè finalment doni llum verda a la reforma.

Continua llegint

Vés a dalt