El diari independent de Sant Andreu de Palomar

El Mercat torna a la seva plaça cinc anys després

Economia

Gairebé cinc anys després de la darrera vegada que van abaixar les persianes a la plaça del Mercadal, aquest dijous els botiguers han tornat a obrir la paradeta. Una jornada carregada d’emocions i il·lusions. No només pel fet de tornar al rovell de l’ou del Casc Antic, sinó també per l’estrena d’un nou equipament cridat a representar una veritable revolució arquitectònica. De fet, aquesta vegada les recreacions virtuals que es van fer anys enrere han fet molt curt i ara l’edifici està cridat a ser espai de pelegrinatge no només dels cuinetes de Sant Andreu, sinó també d’aquells arquitectes que vulguin aprendre a fer un mercat. La seva responsable? Blanca Noguera, arquitecta en cap de l’equip tècnic i d’arquitectura de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Gràcies a la restauració de l’esquelet de ferro forjat original, els grans lluernaris instal·lats al sostre i les noves vidrieres omnipresents, la llum ha passat a esdevenir l’element singular de l’equipament. Tal és així que, al seu interior, el visitant en cap moment té la sensació que l’edifici compti amb llum artificial. La mateixa lluminositat que es concentra a la plaça porticada és la que, a l’interior de l’edifici, fa brillar les verdures, la carn i el peix.

Però no només l’interior de l’equipament s’ha vist renovat; l’entorn ara també brilla amb un nou aspecte que combina essència i modernitat. Tot plegat, gràcies a un conjunt de decisions senzilles, però alhora encertades: plataforma única a tot l’entorn, un nou paviment, un edifici més baixet i la conservació de les dues encavallades de les naus laterals i els pilars de fosa pels porxos. Unes apostes que, més enllà de mantenir el caràcter històric de la plaça, també l’ha ajudat a oxigenar-se.

De fet, ara, en cas de voler travessar la plaça de punta a punta, el transeünt potser dubtarà entre gaudir de les porxades exteriors o bé endinsar-se entre el caliu de les 15 parades de l’interior. Tot plegat, gràcies a la disposició dels passadissos interns en forma de creu que donen continuïtat als carrers exteriors i l’espai lliure que han deixat les cambres frigorífiques i magatzems (ara soterrats).

La galeria annexa, completament renovada

Cal destacar que la inversió de 9,5 milions d’euros no només s’ha centrat en el nou edifici, sinó que també ha servit per rehabilitar l’edifici annex en forma de passadís que connecta la plaça del Mercadal amb Rubén Darío i allotja els altres set establiments no alimentaris. A més, per tal d’omplir el buit arquitectònic que es generava al sostre d’aquesta galeria, les obres també han permès aixecar dues plantes més: una primera destinada a oficines, sales de reunions i aula de cuina, i una segona com a espai polivalent.

En paral·lel, cal destacar que en tota la construcció del mercat s’han tingut en compte un seguit de mesures per tal de potenciar l’estalvi energètic i l’ús exclusiu de l’energia renovable. Si bé aquest dijous s’ha fet l’obertura del mercat, la festa amb degustació de productes per a tots els públics serà el proper dissabte d’11 a 14 hores.

Acte de ‘precampanya’

L’obertura d’aquest dijous ha tingut un esperit més proper a la precampanya electoral del PSC que no pas d’estrena d’un edifici municipal. De fet, l’acte, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, no ha comptat amb la presència de la regidora del Districte de Sant Andreu, Lucía Martín, sinó que ha restat sota la batuta del líder municipal del PSC, Jaume Collboni, acompanyat de la ministra socialista d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, la regidora de Comerç i Mercats del mateix partit, Montserrat Ballarín i la plana de consellers socialistes del Districte. Una decisió molt criticada pels partits de l’oposició, els quals han assenyalat que en cap moments se’ls ha convidat i que, fins i tot, des de l’Ajuntament se’ls va negar que se celebrés cap esdeveniment aquest dijous.

Montserrat Ballarín, Reyes Maroto i Jaume Collboni, del PSC // DGM

En la presentació, Collboni i la ministra Reyes Maroto han destacat el paper que han tingut els fons europeus Next Generation a l’hora de finançar l’obra i com aquesta s’ha centrat en eixos com la sostenibilitat i la digitalització. Unes apostes, que, tal com han destacat, han permès que la instal·lació a partir d’ara compti amb un espai d’armariets refrigerats a l’exterior, on els veïns podran anar a buscar la compra que facin per internet quan millor els hi vagi.

1 Comentari

  1. Els veïns de la plaça estem contents de tenir el mercat en marxa, per fi. Però també cal dir que hi ha un problema de soroll de la maquinària de l’edifici que no deixa dormir molts veïns durant la nit. Ens consta que s’ha informat la guàrdia urbana. Esperem que l’ajuntament faci alguna cosa per respectar el descans dels veïns. No seria sostenible ni coherent tenir un equipament públic que genera contaminació acústica als veïns i no respecta la normativa de sorolls. I per acabar, indicar que moltes nits es deixen llums encesos, com per exemple, el de la terrassa de l’edifici auxiliar, tota la nit. Se suposa que hi ha un decret d’emergència energètica i aquí anem gastant energia inútilment.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Economia

Vés a dalt