El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Martín blinda políticament el ‘porta a porta’ i s’estalvia fer autocrítica

Política

El darrer Ple de l’Ajuntament de Sant Andreu ha avalat de forma majoritària la posada en funcionament delporta a porta. Els 16 consellers que sumen Barcelona en Comú, el PSC i ERC s’han imposat amb contundència als tres consellers de Barcelona pel Canvi, C’s i Junts, els quals proposaven des d’aturar provisionalment el sistema, fins a eliminar els xips identificatius. El suport dels republicans a la coalició de Govern, però, no ha sigut pas gratuïta: “Creiem que el porta a porta és un bon sistema de recollida selectiva, però en cap cas podem estar d’acord en la manera com s’ha dut a terme”, ha subratllat la consellera d’ERC, Júlia Mayor.

 

La crítica dels republicans a l’executiu ha sigut tant extensa com compartida per la resta de representants: “Aquest sistema s’implanta quan tens a tothom convençut i no és el cas, més aviat el contrari. Alguns han tractat als veïns de nens de P-3 o d’indisciplinats quan s’han volgut fer escoltar, i altres s’han amagat rere ordinadors als Consells de Barri davant dels veïns per no donar explicacions”, ha denunciat Mayor també en referència al paper del conseller socialista de Sant Andreu, Ivan Marzá, qui, segons el també conseller republicà, Marc Hernández, “ni està, ni se l’espera [en els debats veïnals]”.

En aquesta línia, Mayor ha coincidit en un grapat d’idees que posteriorment ha ampliat la consellera de Junts, Ximena Gadea, en la seva intervenció. Segons ha exposat aquesta darrera, la pinça entre els comuns i els socialistes no ha sigut capaç de resoldre les “deficiències” del sistema: “L’han implementat a ple estiu, en plena pandèmia mundial i encara no tenim vehicles sense combustió; no està resolt el problema de les persones amb discapacitat, encara no està clar el tema de les dades personals… quan aplicarem la bonificació? Posi’ns una data“, ha reclamat a la regidora Lucía Martín. Unes qüestions que, lluny de generar cap autocrítica, han topat amb la supèrbia de la regidora: “Aquestes preguntes crec que s’han explicat en la Comissió de Seguiment; em sembla que vostè no hi era, potser estava dedicant-se a altres qüestions […], segurament aquests dubtes que té ara no els tindria si hagués assistit”.

De fet, la formació neoconvergent només ha rebut el suport de Barcelona pel Canvi i de C’s a l’hora de reclamar l’aturada provisional del porta a porta per corregir les deficiències del sistema. Una circumstància que ha servit a la mateixa Gadea per recriminar als càrrecs de Barcelona en Comú, el PSC i d’ERC “un problema de comprensió lectora; perquè ‘aturar provisionalment‘ no significa ‘no implantar el porta a porta‘”. “No poso en dubte el porta a porta, estem parlant de la seva implementació“, ha emfatitzat Gadea, després que la regidora acusés el seu partit de “cínic” i “oportunista”.

Tot i això, la proposta de deixar en stand-by la nova recollida selectiva fins i tot li ha semblat massa agosarada a la consellera de Barcelona pel Canvi, Anna G. Escrig, qui ha considerat que “potser aturar-lo del tot no és necessari“. De fet, l’aposta del grup polític que va fundar l’exregidor Manuel Valls és analitzar com s’ha implementat el porta a porta en els 200 municipis catalans on ja funciona, ja que li fa la sensació que han desenvolupat sistemes “més dinàmics i menys invasius en la vida de les persones”.

Precisament la proposició presentada al ple per Barcelona pel Canvi ha sigut la d’eliminar els xips identificatius de les bosses, però novament només ha rebut el suport de Ciutadans i Junts. Tal com ha argumentat Hernández, per als republicans el xip “és un element útil per fer un seguiment” del projecte i ha destacat que és necessari per dur a terme les bonificacions a la taxa de residus, “on aquells que reciclin surtin més beneficiats; és una qüestió de corresponsabilització“, ha sintetitzat en la línia del que també defensa el Govern.

De fet, la veu més crítica i contundent contra el porta a porta a Sant Andreu ha sigut la del conseller de Ciutadans, Marcos Rodríguez, qui ha assegurat “flipar” amb l’actitud del Govern davant de les insòlites i gairebé històriques mobilitzacions veïnals: “S’ha mostrat insensible i inflexible a l’hora d’escoltar als veïns i implementar les idees que els expressaven”. A parer del conseller taronja, l’executiu ha fet de l’Ajuntament una màquina “terriblement eficaç i depredadora” de “recaptar i apujar els impostos”, en referència sobretot a la nova taxa de residus que ha implementat “en el moment econòmicament més crític”. “Això sí, l’hora de bonificar a qui recicla ja la veurem“, ha afegit.

Segons Rodríguez, l’únic pel qual es pot felicitar el Govern no és per les dades, sinó “per aconseguir aixecar mig barri contra la implementació d’un nou sistema de reciclatge”. “Produeix una autèntica pena i fàstic passejar pels carrers de la zona del porta a porta a partir de les 20 hores, i això li passa a masses veïns”, ha lamentat després d’analitzar com el sistema s’ha implementat “sense negociar, a correcuita i sense haver fet la feina en els anys anteriors”. “Tots sabem que el reciclatge és una necessitat i hem d’avançar en les quotes, però no en detriment de tenir uns carrers que siguin una porqueria i del rebuig social; consensuem un nou model de reciclatge amb els veïns i partits, i fomentem el reciclatge mitjançant incentius fiscals“, ha resumit el conseller de C’s.

Consideracions, però, que com ell mateix ha admès, no serviran perquè el Govern canviï de parer: “No tinc cap mena d’esperança que facin marxa enrere“. Instants després, la regidora ha deixat entendre que el model del porta a porta ha vingut per quedar-se a Sant Andreu: “El que no podem seguir fent és autoenganyar-nos dient que volem reciclar millor, però així no i que volem els contenidors; reciclar millor amb la paraula contenidor és incompatible“, ha definit Martín. Les converses per millorar el sistema, però, assegura que seguiran obertes: “Passar a un sistema que requereix un esforç suplementari de corresponsabilitat ciutadana com el porta a porta és complex i està ple de dificultats i d’incomoditats que les haurem de treballar; això és el que estem fent: ajustos, millores i adaptacions a partir del que ens van dient les veïnes”.

Fotografia | Ecologia Urbana

5 Comentaris

  1. Em consta que molta gent no acceptarà reciclar amb xip i conec ja de casos que es porten les escombraries a sant adrian al cotxe quan van a treballar.

    altres m’han assegurat que les escombraries sortirà volant per la finestra. veurem que passa, però no crec que tots els andreuencs siguin uns pobrets esclaus dels comunistes.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt