El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Sant Andreu abandona el sobiranisme i un de cada tres vota socialista

Política

Sant Andreu de Palomar torna a ser socialista. Així ho han constatat les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest diumenge i tot el darrer cicle electoral. De fet, a les darreres catalanes del 2021, el PSC ja va ser primera força al territori, però aquests darrers comicis han permès als de Salvador Illa donar un cop de puny sobre el tauler polític andreuenc: fins a un de cada tres veïns els ha votat. Uns comicis que, a més, han constatat una segona realitat: l’independentisme perd empenta (ara ja no arriba ni al 40%) i es veu arrabassat per les formacions unionistes.

 

Si bé el PSC ha sabut mantenir el seu lideratge a Sant Andreu, els qui han fet un pas enrere són els republicans d’ERC. La que havia sigut la formació referent en l’espectre sobiranista local durant els darrers anys, ara es torna a veure superada pels postconvergents de Junts+ i l’efecte Puigdemont. Una dinàmica de reculada que va començar tot just a les darreres municipals i que, malgrat revertir a les generals, s’ha constatat en aquestes autonòmiques. En total, els republicans s’han deixat miler i mig de paperetes respecte a les darreres catalanes, i això que en aquest 12M la participació s’ha enfilat del 59% al 65%.

Per contra, Junts+ sí que ha sabut llegir el nou escenari polític i ha aconseguit seduir a un miler més d’andreuencs respecte al 2021. Un creixement, però, que ha restat estèril per a l’independentisme, ja que en el seu conjunt ERC, Junts+ i la CUP han perdut fins a deu punts pel camí i es veuen superats pel bloc de PSC, PP i VOX. En aquest sentit, cal posar de relleu que la CUP en aquestes eleccions tampoc ha sabut resoldre l’hemorràgia de fidels i torna a enfonsar-se una mica més fins al punt que VOX ja els supera com a opció política. Una ultradreta que, per cert, calca gairebé el mateix resultat que fa tres anys enrere.

En termes d’electorat fidel també hi destaquen els simpatitzants dels Comuns, els quals també repeteixen resultat, però resulten incapaços d’avançar i atraure nous votants com sí que han fet els socialistes els darrers anys. Una atracció que, en el cas del PP, ha resultat de manual: els populars han aconseguit fagocitar les despulles de Ciutadans i arriben a multiplicar per tres el nombre de paperetes amb les seves sigles sense trastocar l’electorat de VOX. Uns ultres que ara hauran de competir amb uns nous anàlegs: Aliança Catalana ha aconseguit entrar en el joc polític amb el suport de 626 andreuencs.

Dades | Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt