Victòria aclaparadora del PSC. Els veïns del Districte de Sant Andreu han tornat a donar la seva confiança als socialistes, encapçalats per Salvador Illa, en unes eleccions on la participació ha pujat en sis punts respecte als comicis marcats per la pandèmia de 2021.
Val a dir que els socialistes no només pugen en vots (acumulen fins a 20.701 suports), sinó també en percentatge (gairebé un de cada tres veïns els ha votat). Uns resultats que es podrien considerar històrics, sobretot pel que fa a la distància amb la segona força política al districte: Junts+. En aquest cas, els postconvergents són l’única formació independentista que ha aconseguit aplegar més paperetes respecte a les anteriors catalanes (10.569 vots) i l’efecte Puigdemont els ha permès convertir-se en la força sobiranista de referència.
Per contra, ERC ha tornat a patir una nova davallada electoral. Els republicans no aconsegueixen trencar la dinàmica en negatiu que arrosseguen en els diferents comicis i perden fins a un de cada quatre electors. Malgrat tot, han pogut mantenir la 3a posició a la taula que van aconseguir a les darreres generals i deixen fora del podi a un PP en alça. Uns populars que, per cert, s’han aconseguit imposar com a segona opció política en molts carrers de Sant Andreu de Palomar (els resultats en detall es faran públics en les pròximes hores).
Més enllà de la victòria del PSC, un altre titular que deixa la jornada electoral del 12-M és el salt qualitatiu del PP. En aquest cas, els populars multipliquen per tres els resultats obtinguts l’any 2021 i tornen a situar-se com una de les forces polítiques a tenir en compte al districte després d’anys a la zona baixa. De fet, a diferència dels que molts podien imaginar, el seu creixement no ha sigut conseqüència d’un traspàs de votants de Vox (l’extrema dreta es consolida i fins i tot creix al districte). Més aviat, el PP ha fagocitat el que quedava de Ciutadans, formació que desapareix del mapa polític i que fins i tot queda per darrere del PACMA en xifres absolutes.
Per últim, destacar una nova consolidació dels comuns (els seus electors són dels més fidels a la formació) i en aquest 12-M fins i tot han aconseguit millorar els resultats de 2021. Per contra, la CUP s’ha tornat a enfonsar i només 2.882 veïns del districte els ha donat el seu suport (el 4,4%). En darrer lloc, els plantejaments d’extrema dreta d’Aliança Catalana han seduït al 2% dels electors.
Respecte a la lectura sobiranista dels resultats, a diferència de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, ara l’independentisme ja no és la força predominant al districte. Junts, ERC i CUP han passat de representar al 43,64% del veïnat en ser l’opció política del 36,86% dels ciutadans del districte (la suma de vots de PSC, PP, VOX és del 51,31%).
Dades | Generalitat de Catalunya