El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Trabucaires i geganters recuperen l’esperit festiu amb un acte sorpresa

Cultura

Per sorpresa. Així s’ha presentat aquest diumenge la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu (GTGGSA) a la plaça d’Orfila. “El que hem volgut fer és un acte simbòlic, on la gent de Sant Andreu pogués veure que es pot viure la Festa Major d’una manera segura“, ha explicat el president de l’entitat, Sergio Diéguez. Un esdeveniment, però, que s’ha hagut d’emparar en un permís de manifestació en pro de la cultura popular, ja que el PROCICAT segueix sense permetre la celebració de les festes majors.

 

L’acte ha comptat amb la presència de tots els gegants i capgrossos de la germandat, els quals s’han plantat de forma estàtica a la plaça amb l’objectiu d’apropar la festa a les famílies i que aquestes es poguessin fer tot de fotografies. Una activitat lúdica que a les 12 hores ha donat pas al Repic de Festa Major a càrrec del Centre Juvenil de Sant Andreu i al llançament de coets per part dels trabucaires. De fet, han sigut aquests mateixos artefactes els que també han sonat per tot el nucli urbà al matí, mentre l’entitat es desplaçava fins a la Casa Asil de Sant Andreu per fer la tradicional visita als residents.

Però… Per què els trabucaires han optat pels coets en comptes de les característiques salves? Per una qüestió de permisos legals: “Necessitàvem una primera autorització del Districte per demanar a la Delegació del Govern i a la Guàrdia Civil el corresponent permís amb 30 dies d’antelació, però no hi ha hagut manera“, relata el cap de colla dels trabucaires, Francisco Crespo. “Fins i tot des de la Delegació ens van dir que, si entregàvem la documentació amb deu dies d’antelació, ens el tramitaven, però des del districte no vam tenir cap mena de resposta“, afegeix.

En aquesta línia, Diéguez critica els “obstacles” que l’entitat s’ha trobat les darreres setmanes a l’hora de coordinar amb el districte l’opció de fer actes culturals, amb l’opció de suspendre’ls en el darrer moment si la situació sanitària ho recomanava. Tot i la voluntat de l’entitat, però, s’han trobat amb les negatives dels responsables del districte: “Hi ha hagut una actitud força passiva a poder realitzar qualsevol acte”, destaca el representant de la germandat.

Els trabucaires han optat per llençar coets en comptes de salves // DGM

“Nosaltres som els primers que som conscients que no es pot fer una Festa Major perquè la situació no ho permet, però pensem que es podrien haver arribat a fer actes simbòlics, com el que hem fet nosaltres aquest diumenge, mitjançant un permís de manifestació”, assenyala Diéguez. Al seu parer, l’objectiu de l’esdeveniment que finalment han dut a terme a la plaça d’Orfila no ha sigut cap altre que encomanar al veïnat “l’esperit festiu”.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt