El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Casa Asil neutralitza la crisi de la COVID-19

Societat

Un mes sense sumar cap nova víctima mortal per COVID-19. La Casa Asil de Sant Andreu ha emès un comunicat en què confirma haver vist llum al final del túnel, després de practicar les proves del coronavirus a tota la comunitat. Segons han confirmat, “des del 17 d’abril no ha mort cap persona ni a la residència, ni als llocs on s’estaven temporalment”. Tot i això, cal destacar que la plantilla encara acumula 40 treballadors de baixa (22 per positiu en coronavirus).

 

Aquesta darrera dada denota una millora respecte setmanes enrere i reflecteix el control sanitari que s’ha instaurat a l’equipament residencial. “A poc a poc i amb moltes precaucions, la vida es va assemblant més a la casa que volem que torni a ser pels qui hi viuen”, confessen. Tal com han posat de relleu, avui dia 75 residents viuen a la Casa Asil, 14 continuen al Centre Blau Clínic Isabel Roig i tres s’estan amb els seus familiars. La idea, però, és que de mica en mica tornin a ocupar les seves places.

Pel que fa a la vida a l’interior de l’edifici, des de la Fundació asseguren que, “cada cop que l’estat de salut d’algun resident o treballador canvia, s’obliga a modificar el seu lloc de vida i es recomponen els equips de professionals que els acompanyen”. D’aquesta manera es pretén seguir alerta, ja que la pandèmia continua viva a l’exterior: “La vigilància i seguiment és superior i proper amb aquelles persones que van donar positiu en les proves”, relaten. De fet, aquesta atenció més personalitzada és gràcies al retorn de l’equip infermer i el metge que també es va contagiar.

Tot i la millora de la situació, des de la Casa Asil confessen que mai oblidaran l’ajuda que han rebut de tots els veïns i professionals, sobretot “en els moments més intensos i angoixants que hem passat, quan no estàvem segurs de qui estava infectat i qui no“. En aquesta línia, cal recordar que de les 58 víctimes mortals que s’han produït durant la pandèmia, no se sap quantes realment van morir amb la COVID-19, ja que a moltes d’elles mai se’ls va fer cap test de coronavirus.

Ha sigut aquesta convivència amb el virus el que “els ha obligat a canviar la manera de fer i d’organització”. “Ha estat necessari establir zones segures de la residència, desinfectar cada racó de la casa, reallotjar els residents, organitzar els equips de professionals, establir circuits per al menjar, la roba, els residus”, subratllen. Unes tasques on han rebut el suport de persones externes i de diferents organitzacions, com ara la Generalitat, els Bombers de Barcelona o Metges Sense Fronteres. “Sense ells, sense la seva expertesa i la seva diligència tampoc ens n’haguérem sortit”, emfatitzen.

Els bombers, preparant-se per fer les tasques de desinfecció // BOMBERS

Avui dia, només dos professionals dels 15 que els va proporcionar la Generalitat segueixen treballant a la residència. Uns treballadors, però, que està previst que marxin quan s’incorporin els membres de la plantilla que estan de baixa. “És un fet important perquè són qui coneixen les històries de vida de cada resident i perquè aquests també els reconeixen, malgrat portin els equips de protecció”, destaquen.

L’objectiu actual de la direcció és tornar a la “normalitat”. Un procés que esperen que sigui llarg, i sempre s’haurà de fer respectant les consignes que marquin els professionals del servei d’Epidemiologia i de Salut. Tot i això, també tenen la voluntat de començar a cobrir altres necessitats dels residents, com el foment de la mobilitat i l’activitat física, fer àpats al menjador o deixar-los estar junts mirant la televisió o parlant, sempre respectant les distàncies de seguretat.

En paral·lel, des de la residència asseguren que ja han començat a treballar per organitzar trobades en un futur entre residents i les seves famílies. “Malgrat no serà gens fàcil, perquè no hi podrà haver proximitat ni cap contacte físic”; “caldrà extremar les precaucions”, avancen. Per aquelles dates el centre fins i tot espera haver pogut posar en funcionament els serveis de perruqueria i podologia. Totes aquestes mesures, però, adverteixen que les engegaran només si ho permeten les autoritats. “Per qualsevol pas que fem en aquest sentit, hem de garantir la protecció dels residents i prendre totes aquelles mesures que impedeixin qualsevol rebrot del virus”, sintetitzen.

Fotografia | Ajuntament de BCN

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt