El diari independent de Sant Andreu de Palomar

perfil-blanca-port-consellera-barcelona-en-comu

‘Objectiu: combatre les desigualtats i afavorir la inclusió’

Opinió

El passat mes de gener, l’Ajuntament de Barcelona va fer públic les dades corresponents a 2015 de l’índex de Renda Familiar Disponible (RFD). Aquest indicador serveix com a referència del nivell de renda dels veïns i veïnes de cada un dels barris de Barcelona i es construeix a partir de variables com el pes de l’atur sobre la població en edat de treballar, el nivell d’estudis, l’evolució i la potència del parc de turismes així com el preu del mercat residencial de segona mà. Amb una mitjana de ciutat situada en 100, el conjunt del districte de Sant Andreu (72,8) es situa, en la franja dels territoris amb una RFD baixa, només per sobre de Nou Barris (53,8).

 

Si posem el focus en les dades concretes de Sant Andreu de Palomar, el nivell de RFD de l’any 2015 es situa en 75,6, tres punts per sobre de la mitjana del districte, però amb una renda un punt més baixa que l’any 2014. Malgrat les xifres evidencien la necessitat de continuar treballant i aplicant polítiques que permetin revertir les desigualtats, les dades de la RFD de 2015 a Sant Andreu de Palomar mostren una frenada en el ritme descendent que havien mantingut en anys anteriors: gairebé tres punts de retrocés entre els anys 2013 i 2014 i prop de 4 punts entre els anys 2009 i 2010.

Que s’hagi alentit la caiguda en els nivells de RFD ha estat possible, entre d’altres, gràcies a un augment del nivell acadèmic de la població així com a un descens del pes de l’atur entre la població de 16-64, passant d’un 10,6 el desembre de 2014 a un 9,5 el desembre de 2015. Tanmateix no podem conformar-nos amb això: sabem que l’ocupació que es crea és sovint precària i amb domini dels contractes temporals, el que ens obliga a no abaixar la guàrdia.

Des del govern tenim plena consciència que cal continuar fent camí per aconseguir uns barris cohesionats i això passa per millorar l’ocupabilitat de les persones en situació d’atur, pel combat contra la precarització i les escletxes salarials així com per enfortir les polítiques socials que permeten garantir els drets bàsics de veïns i veïnes. I és en aquesta línia que treballem, dotant-nos de mesures i actuacions tant de districte com de ciutat que ens permetin assolir els objectius esmentats malgrat com a administració local no tinguem capacitat d’incidència en una legislació laboral, impulsada pel Partit Popular, que és font de precarietat.

El Pla d’Actuació per l’Ocupació, emmarcat en l’ “Estratègia per l’Ocupació 2016-2020” i dotat amb 37 milions d’euros, és una d’aquestes eines i posa especial èmfasi en l’atenció i el foment de l’ocupació de col·lectius com ara les dones, els joves o els majors de 45 anys en situació d’atur de llarga durada, així com les persones migrades, les que tenen un baix nivell formatiu o es troben amb majors dificultats per incorporar-se al mercat.

Mesures per combatre l’atur juvenil; el programa integral “Làbora” per fomentar l’ocupació de persones en risc d’exclusió social que impulsa l’àrea de Drets Socials i que preveu atendre a més de 8000 persones; la incorporació de la perspectiva de gènere i de la diversitat en el conjunt d’actuacions de promoció de l’ocupació; el reforç de l’oferta de formació vinculada a certificats professionals; o els incentius a la contractació a través del programa “Barcelona es Compromet” que enguany introdueixen canvis per afavorir a aquells col·lectius que es troben amb dificultats afegides així com els contractes superiors a un any són algunes de les claus d’aquest Pla d’Actuació per l’Ocupació.

L’impuls a la contractació pública responsable, l’aposta per l’economia social i solidària o el Pla de Desenvolupament Econòmic de Sant Andreu, en procés d’elaboració i que esdevé el full de ruta per a la dinamització i transformació socioeconòmica del Districte en els propers anys, són alguns altres mecanismes que ens han d’ajudar a continuar treballant per aconseguir un major grau d’inclusió social als nostres barris.

En l’àmbit dels drets socials, l’aposta del govern per combatre les desigualtats és continua. Si en el primer any i mig de mandat el creixement de la partida destinada a Drets Socials en el conjunt de la ciutat va passar de 223 a 314 milions d’euros anuals, enguany sumem un creixement d’un 11%, que situa en 334 milions d’euros el pressupost adreçat a la transformació social.

Garantir el dret a l’habitatge de les persones i la lluita contra la pobresa energètica (amb un punt d’atenció específic obert a Sant Andreu de Palomar i una campanya porta a porta al respecte), la promoció de la innovació educativa i la construcció de noves escoles bressol, l’impuls a projectes com Radars (extraordinària feina conjunta de Serveis Socials, entitats i comerç de proximitat), la implementació del Pla de Salut Mental o la renda d’infància i monoparental (que l’any 2016 va arribar a més de 19.000 infants a la ciutat) són algunes de les mesures que s’hi inclouen.

Tot plegat ens ha d’ajudar no només a posar fre a l’increment de les desigualtats sinó a revertir-les i afavorir la construcció d’una ciutat de barris cohesionats.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Opinió

‘Com una baula’

Com una baula s’encadenen els pensaments i saltes de l’un a l’altre
Vés a dalt