El diari independent de Sant Andreu de Palomar

‘Viure la literatura’

Opinió

Donem per fet que la literatura és una acció individual: l’autor escriu l’obra en una cambra pròpia, reclòs en la seva intimitat i treballant només amb paraules. A l’altre extrem hi ha el lector, que ens l’imaginem llegint en una butaca amb la llum tènue del capvespre.

 

Per què escriu l’autor? Per ser llegit. És quan el lector obre el llibre que s’inicia un diàleg a distància que no deixa indiferent a cap dels dos. El fet de llegir fa que l’escriure s’esdevingui una acció social que implica al lector d’ara amb l’escriptor de qualsevol època.

Cert que l’autor és qui crea el text, però ens oblidem de l’entramat d’agents que intervenen perquè aquesta obra mestra o aquesta simple novel·la ens arribi a nosaltres: traductors, agents, editors, il·lustradors… Sense desacreditar l’autor, goso dir que un llibre (l’objecte en si) és una obra col·lectiva.

I la lectura? Tendim a pensar que llegim per a nosaltres mateixos, quan en realitat  “llegim perquè volem saber que no estem sols (segons les paraules del dramaturg W. Nicholson). Segurament per això proliferen els clubs de lectura on es comparteix l’experiència lectora. No us emociona si coincidiu amb algú que també li va agradar la mateixa obra i gaudiu parlant-ne? El binomi autor/lector es pot difuminar i esdevenir un acte de grup.

I encara podem anar un pas més enllà. Es pot viure la literatura en jornades, seminaris i tallers com hem tingut la sort de gaudir aquests dies al nostre barri (poble!): El 42, 1er Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona ens ha permès conèixer autors de primera mà, escoltar entrevistes, assistir a taules rodones i rebre classes magistrals de literatura. Un festival amb molta oferta i varietat: fantasies, distopies, robots, bruixes, por, terror, màgia, universos paral·lels: tot son elements i recursos per crear mons literaris que ens apel·len i emocionen.

Per sort no s’acaba aquí, al llarg de l’any hi ha múltiples activitats a nivell de ciutat com la Setmana de l’Àlbum il·lustrat, BCN Negra, BCNPoesia o Kosmópolis, i a les biblioteques i llibreries presentacions de llibres, tallers i seminaris. Tenim moltes opcions per transcendir la lectura, compartir i viure la literatura. Aprofitem-les.

Tags:

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Opinió

‘Com una baula’

Com una baula s’encadenen els pensaments i saltes de l’un a l’altre

‘Empatx’

Durant el confinament per alguns de nosaltres els llibres van ser una
Vés a dalt