El diari independent de Sant Andreu de Palomar

Els Franquesa celebren un segle de servei farmacèutic a Sant Andreu

Societat

Celebració centenària. Aquest divendres la Farmàcia Franquesa ha celebrat amb el veïnat de Sant Andreu de Palomar els 100 anys de servei amb la mateixa nissaga familiar que es va posar rere el taulell un 29 de setembre de 1923. Una petita festa on els assistents no han fet més que rememorar anècdotes i històries del passat, tot envoltats d’uns estris que ja són patrimoni històric local.

 

Malgrat el centenari de la nissaga Franquesa rere el taulell, val a dir que l’establiment va obrir molts anys abans. Segons les fonts documentals de l’època, l’establiment va ser fundat l’any 1842 i rebia el nom de Can Cua, pel fet d’ubicar-se tot just a la cantonada d’aquest carreró ja desaparegut. Després de dècades de traspassos i compravendes, finalment l’any 1923 el besavi Joan Franquesa va decidir comprar la farmàcia i emportar-se amb ell la mítica caixa registradora National que feia servir des de l’any 1916 en un altre local del carrer de Girona (el qual també funciona avui dia com a farmàcia).

Des d’aquell 1923 fins avui dia, per la farmàcia han desfilat fins a quatre generacions Franquesa. A l’avi Joan se li va sumar els seus fills Ramon i Pere, i, anys enrere, els actuals responsables del negoci: en Joan i en Jordi com a nets de l’avi, i el besnét Daniel. Un equip que no només atén als veïns, sinó que encara manté la línia cosmètica d’elaboració pròpia que van fundar l’any 1992 al laboratori del mateix local.

A diferència de la també centenària Farmàcia Guinart, la Farmàcia Franquesa va perdre el local original i ara habita els baixos de l’edifici que es va aixecar al mateix emplaçament. Malgrat tot, la família va aconseguir preservar un mobiliari i un reguitzell d’estris que, avui dia, ja es poden considerar patrimoni històric de Sant Andreu. Per una banda, els mobles isabelins de fusta de melis, els quals daten entre les acaballes del segle XIX i principis del XX i, per l’altra, l’esplèndida caixa enregistradora. Un patrimoni al qual cal sumar el centenar de pots pintats a mà de les prestatgeries, on s’emmagatzemaven les substàncies per a les antigues fórmules magistrals.

Per últim, destacar que a la celebració del centenari de la nissaga Franquesa darrere del taulell de la farmàcia també hi han assistit les autoritats polítiques locals, com la regidora de Sant Andreu, Marta Villanueva. Precisament, des del Districte de Sant Andreu se’ls ha fet entrega d’un guardó commemoratiu amb la reproducció de la font de la plaça del Comerç. La Farmàcia Franquesa és un establiment centenari reconegut per l’Ajuntament de Barcelona i premiat per la Generalitat de Catalunya l’any 2017.

Fotografia | Caixa enregistradora National que l’avi Joan va emportar-se del local del carrer de Girona // FARMÀCIA FRANQUESA 1842

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Societat

Vés a dalt