El diari independent de Sant Andreu de Palomar

La Fabra & Coats inaugura un nou espai amb retrospectiva al passat

Cultura

Acabades les obres, arriba l’estrena. Aquest dissabte a les 18 hores la Fàbrica de Creació inaugura el nou vestíbul, amb una picada d’ull al seu passat entre filatures. La presentació, batejada com ‘Fabra i Coats, històries cosides’, exhibirà tota una sèrie de projeccions audiovisuals i gràfiques. Imatges, vídeos i entrevistes tenen la intenció de transportar a l’espectador al passat industrial de l’espai.

 

La veu de les extreballadores serà la guia per imaginar com es desenvolupava la vida entre les parets de maons. Documents fins ara mai vistos, seran alguns dels elements més destacats d’una jornada amenitzada pel cantautor Joan Colomo. Amb la xocolata desfeta que se servirà, els visitants podran dir anys després que van ser els primers en veure com el Centre d’Interpretació Històrica de la Fabra & Coats donava les seves primeres passes.

Si bé el projecte que incunbeix als Amics de la Fabra & Coats encara no està en funcionament (s’ha de rehabilitar la nau), els organitzadors han procurat “fer un gest a la recuperació d’aquesta memòria; desenvolupar una prèvia del que serà el centre d’interpretació”, assenyala Berta Sureda, coordinadora de la Fàbrica de Creació.

Les imatges dels retaules s’articulen a cinc conceptes d’essència fabril: el treball, els amos de la Coats, els polítics, les dones obreres i la fàbrica. Nocions que es plasmen en fotografies, entrevistes inèdites, vídeos… i fins i tot un spot publicitari inèdit que mai va sortir dels despatxos de la Coats. Elements que s’han organiztzat i posat en el seu context gràcies a la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

“La mostra s’ha situat al vestíbul de la Fàbrica de Creació, per tal que tothom que entri al recinte li resulti fàcil de veure”, apunta Sureda. “Volem que els veïns i veïnes coneguin l’espai; que se l’estimin, que entrin; volem la major connexió amb el propi territori”, afegeix.

De fet, la intenció és la de desenvolupar un bar amb terrassa com a punt de trobada pels veïns i veïnes de Sant Andreu, dins del recinte fabril. Si bé actualment el projecte s’està estudiant als despatxos, en qüestió de mesos es podrà dur a terme, tal com ha destacat Sureda.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Cultura

Vés a dalt