El diari independent de Sant Andreu de Palomar

placa franco2

Sant Andreu retirarà la simbologia franquista

Política

Quatre dècades després de la mort del dictador Francisco Franco, Sant Andreu de Palomar retirarà al complet tota la simbologia feixista dels seus carrers. Si bé aquesta ja resulta testimonial a la via pública, encara queden elements que commemoren els temps de la repressió. La mesura del Govern municipal, que també suma altres propostes relacionades amb la memòria històrica, compta amb el suport per unanimitat de l’oposició.

 

Recuperar, preservar i dignificar la memòria dels nostres barris, de les seves lluites i de la seva gent”, resa el document aprovat. Amb la mesura, l’Ajuntament provarà de “garantir el desenvolupament d’una memòria plural i democràtica en l’espai públic”. “La mesura no pretén fer xocar alguns arguments contra els altres, sinó que busca harmonitzar els tres planejaments: llei, memòria de Barcelona i memòria de Sant Andreu”, destaca el conseller de Sant Andreu en Comú, Felipe López-Aranguren.

Més enllà de retirar les plaques franquistes que alguns edificis encara conserven a les seves façanes, el Govern també despenjarà la placa dedicada als germans Fernando i Román Fabra i Puig, directors de la fàbrica tèxtil, situada en la confluència entre el carrer Gran i la Rambla. Fonts municipals asseguren que la placa serà entregada als Amics de la Fabra i Coats.

placa franco

El text legal sobre la memòria històrica també té la intenció de “fomentar actuacions de preservació dels recursos arquitectònics i arqueològics del Districte”, principalment aquells que tinguin relació amb “el passat industrial i la memòria obrera i cooperativa”, assenyala el document. Alhora, també `provarà de “recuperar i visibilitzar la memòria de les dones”; idea la qual anirà entrellaçada amb la revisió del nomenclàtor dels carrers.

De forma més concreta, l’Ajuntament treballarà per identificar els últims vestigis del Rec Comtal al seu pas per Sant Andreu i posarà en marxa el Centre d’Interpretació del Rec Comtal, conjuntament amb el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. Sobre les Cases del Pont, en l’actualitat el consistori només contempla “catalogar-les, fer propostes per la seva protecció, fer un anàlisi estructural i de consolidació del conjunt de les cases”, així com iniciar els “estudis previs pel futur equipament”.

La Fabra i Coats també forma part dels elements històrics a potenciar. Principalment, el seu Centre d’Interpretació del Treball, el qual s’encararà al turisme, la cultura i l’educació. Per ara, l’administració espera comptar amb la col·laboració de les entitats i els grups socials del Districte i del món industrial, com La Maquinista – Macosa o la Pegaso.

La mesura, pressupostada en més de 3,2 milions d’euros, també servirà per identificar els edificis bombardejats i els refugis de la Guerra Civil. Tots els grups polítics donen suport a la proposta i destaquen la transversalitat amb la que ha treballat el document el conseller López-Aranguren.

Deixa un comentari

El teu correu no es publicarà.

*

Últimes notícies de Política

Vés a dalt